Criticul președintelui Rusiei Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, aflat în comă și tratat într-un spital din Berlin, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

19.30: Rusia este pregătită să „coopereze pe deplin” cu Germania pe subiectul stării de sănătate a adversarului rus Alexei Navalnîi, potrivit Reuters.

19.25: ”Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi este în continuare gravă”, a spus spitalul Charite pe Twitter. ”Este așteptată o lungă perioadă de boală. Consecințele pe termen lung din cauza otrăvirii severe nu pot fi excluse”.

19.20: Ministrul rus de Externe a spus că afirmația Germaniei că Navalnîi e fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok nu este susținută de dovezi, relatează Ria, citată de Reuters.

UPDATE 19.15: Aleksei Navalnîi este victima unei tentative de omor cu agentul neurotoxic Noviciok, a spus miercuri cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia trebuie să răspundă unor ”întrebări dificile” legate de atacul împotriva opozantului rus.

Testele toxicologice realizate la un laborator militar din Germania au produs ”o dovadă fără echivoc” că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, a spus Steffen Seibert.

Kremlinul a spus că Germania încă nu a informat în mod direct Moscova cu privire la concluzia sa că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, a relatat agenția de știri Ria, potrivit Reuters.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu știe de rezultatele analizelor.

De altfel, medici germani au anunţat de pe 24 august că investigaţiile medicale efectuate indică o posibilă otrăvire a lui Navalnîi cu un fel de inhibitor de colinesterază, deşi substanţa specifică încă nu este cunoscută.

Neurotoxinele cunoscute sub denumirea de ”Noviciok” fac parte de asemenea din seria inhibatorilor de colinesterază.

Nu e prima oară când lumea internațională aude de Noviciok, iar oponenții Rusiei au fost în repetate rânduri victimele acestei arme chimice, creată în scop militar.

Serghei (68 de ani) și Yulia (35 de ani) Skripal, au fost expuși la substanța neurotoxică de uz militar Noviciok în martie 2018, în orașul britanic Salisbury. Autoritățile britanice au făcut legătura dintre încercarea de asasinat și serviciul secret al armatei ruse, GRU, în urma incidentului relațiile dintre Rusia și Occident răcindu-se din nou la un nivel neatins de mai mulți ani.

Cei doi Skripal au primit noi identități și sprijin pentru a-și reface viața în Noua Zeelandă și ”probabil că nu vor mai apărea niciodată în public cu numele lor reale”, scria Sunday Times, citând înalți oficiali britanici.

De asemenea, cazul lui Navalnîi a fost comparat cu cel al lui Emilian Gebrev.

Doctorii lui Alexei Navalnîi din Germania i-au contactat pe 27 august pe colegii lor bulgari pentru că suspectau că opozantul rus ar fi putut fi ingerat o substanță similară cu cea cu care a fost otrăvit, în 2015, un comerciant bulgar de arme, Emilian Gebrev.

Atunci, pe 27 august, medicii de la spitalul Charite din Berlin spuneau că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță necunoscută ce aparține unui grup de substanțe chimice folosite ca medicamente, insecticide și neurotoxine.

În 2015, doctorii bulgari au ajuns la concluzia că Emilian Gebrev a fost otrăvit, dar nu au putut identifica exact substanța respectivă.

Citește și:

VIDEO Momentul în care Navalnîi este dus cu targa la ambulanță. Medicii se luptă pentru ”a salva viața” opozantului, după ce ar fi fost otrăvit / Kremlinul îi urează ”însănătoșire rapidă” - UPDATE