Trei copii cu vârsta înte 10 și 17 ani au fost ridicați de serviciile sociale suedeze după ce au fost ținuți în locuință timp de patru luni de către părinții înspăimântați din cauza pandemiei de COVID-19, a anunțat miercuri avocatul copiilor citat de AFP și Le Figaro.

Copii la scoalaFoto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Între martie și începutul lunii iulie „copiii și familia nu a părăsit apartamentul (...) părinții fiind atât de înspăimântați de pandemie”, potrivit lui Mikael Svegfors, avocatul minorilor. Famila locuiește în regiunea Jönköping din sudul Suediei.

Copiii au fost ținuți în camerele lor și le-a fost interzis să intre în contact în interiorul locuinței, potrivit documentelor instanței administrative suedeze care a luat decizia. Pe lângă aceasta, ușa locuinței a fost bătută în cuie pentru a nu permite nimănui să iasă afară, lucru contestat de părinții copiilor.

Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, Suedia nu a impus măsuri de carantină și a păstrat școlile deschise pentru copii sub vârsta de 16 ani, cerându-le în schimb locuitorilor să dea dovadă de responsabilitate.

Potrivit lui Svegfors, părinții provin „dintr-o altă parte a lumii” și nu vorbesc fluent suedeză, acesta precizând că „ei au continuat să urmărească informațiile despre pandemie din țara lor pe Internet”, fără a preciza însă țara de origine a acestora.

Citește și: