Alexandr Lukașenko, a mulțumit televiziunii Russia Today pentru trimiterea de jurnaliști care să ajute media de stat din Belarus după ce mai mulți angajați ai televiziunii publice belaruse au intrat în grevă în semn de solidaritate cu protestele masive de stradă declanșate împotriva sa, relatează Reuters și New York Times.

Aleksandr LukasenkoFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Unii angajați ai presei controlate de stat din Belarus au intrat în grevă pe fondul protestelor izbucnite în 9 august după anunțarea rezultatului scrutinului prezidențial în urma căruia Lukașenko ar fi obținut 80% din voturi, rezultat pe care opoziția nu l-a recunoscut, acuzând o fraudare masivă a alegerilor.

Alte zeci de salariați, inclusiv reporteri, prezentatori de știri și tehnicieni au demisionat din instituțiile de presă deținute de stat, aceștia acuzând cenzura, președintele Aleksandr Lukașenko declarând că locul lor va fi luat de angajați din mediile rusești.

„Chiar i-am rugat pe ruși să-mi împrumute niște reporteri pentru a relata activitatea președintelui și pentru a da un exemplu de cum se face treaba bine. Îi știu pe oamenii ăștia”, a precizat el.

Lukașenko a declarat că televiziunea Russia Today finanțată de Kremlin a jucat un rol vital în ajutarea mediei de stat din Belarus în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse.

„Înțelegeți cât de importanți ați fost pentru noi în această perioadă dificilă. Și ce ați demonstrat tehnic, cu specialiștii IT și cu jurnaliștii, corespondenții și așa mai departe... cu managerul vostru. A valorat mult”, a declarat Lukașenko, precizând că „sunt recunoscător pentru sprijinul vostru” într-un interviu difuzat de RT marți.

Televiziunea rusă nu a răspuns solicitării Reuters de a clarifica în ce a constat sprijinul.

Citește și: