Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, afirmă că înțelege îngrijorările președintelui american Donald Trump și cere ca datele europene să fie stocate local, relatează Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Administrația Trump are dreptate să recunoască în sfârșit că există proprietate asupra datelor. Dar pentru noi nu este ceva nou”, a declarat Thierry Breton într-un interviu acordat Politico.

TikTok se confruntă cu perspectiva interzicerii operațiunilor în Statele Unite, autoritățile americane temându-se că ByteDance, compania care deține platforma video, ar putea furniza datele utilizatorilor guvernului chinez.

ByteDance poartă în prezent negocieri să își vândă operațiunile din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Australia, existând informații că un cumpărător a fost deja ales și că anunțarea tranzacției ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni.

Însă noi reglementări privind controlul exportului de tehnologie adoptate recent de Beijing ar putea obliga compania să ceară aprobarea guvernului chinez pentru finalizarea vânzării.

Breton a exclus însă marți posibilitatea ca Uniunea Europeană să urmeze exemplul Statelor Unite și să urmărească interzicerea TikTok, subliniind totuși importanța modului de stocare și păstrare a datelor.

„Nu mă ocup de interzicerea unor companii, oricare ar fi numele lor, mă ocup de explicarea foarte clară a regulilor noastre...dar subiectul cheie sunt datele”, a declarat acesta pentru Politico.

„Datele europene ar trebui stocate și păstrate în Europa deoarece aparțin Europei. Nu este nimic protecționist în privința asta”, a precizat comisarul european referindu-se nu doar la TikTok ci și la alte companii.

Citește și: