Paul Rusesabagina, prezentat în filmul "Hotel Rwanda” drept un erou care a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în genocidul din 1994, a fost arestat de guvernul ruandez sub acuzaţii de terorism, a anunţat luni poliţia, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un cunoscut critic al preşedintelui Paul Kagame, Rusesabagina locuia în afara Ruandei din 1996, iar poliţia nu a spus unde a fost reţinut.

El era cetăţean belgian şi locuia în Texas, SUA, în ultima perioadă. Fiica sa a declarat pentru Associated Press că Rusesabagina a călătorit din SUA la Dubai săptămâna trecută, unde a fost răpit şi dus în Rwanda.

În cătuşe şi cu o mască pe faţă, Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a fost arătat presei în capitala Ruandei, Kigali, de către poliţie.

„Prin cooperarea internaţională, Biroul de Investigaţii din Rwanda doreşte să informeze publicul larg că Paul Rusesabagina a fost arestat”, a anunțat poliţia printr-un comunicat.

„Rusesabagina este suspectat că este fondatorul, liderul, sponsorul şi membru al grupurilor teroriste extremiste inclusiv Mişcarea Ruandei pentru Schimbare Democrată (MRCD) care operează din diferite locuri din regiune şi din străinătate”, a spus poliţia.

Poliţia din Rwanda a anunțat că a emis un mandat de arestare pentru Rusesabagina pentru a răspunde acuzaţiilor de infracţiuni grave, inclusiv terorism, incendiere, răpire şi crimă, săvârşite împotriva civililor neînarmaţi şi nevinovaţi de pe teritoriul ruandez.

Poliţiștii au declarat presei din Kigali că anchetele împotriva lui Rusesabagina vor continua şi vor fi comunicate mai multe informaţii despre presupusele sale activităţi.