Statele Unite au folosit dreptul de veto luni la o rezoluție cu privire la soarta luptătorilor jihadiști străini de la ONU pe motiv că textul nu cerea repatrierea lor în țările de origine, ilustrând o scindare în creștere cu aliații lor europeni, potrivit AFP.

Jihadistii distrug statuileFoto: youtube.com

Scris de Indonezia, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, textul a primit 14 voturi pentru, doar Statele Unite votând împotriva.

Cu privire la acest subiect al luptei împotriva terorismului, care până acum era consensual între occidentali în forumurile internaționale, decizia Statelor Unite de a-și folosi dreptul de veto este spectaculoasă și pare să reflecte o iritare crescândă a Washingtonului față de europeni.

„Veto-ul a devenit foarte ieftin”, deplânge situația un diplomat sub condiția anonimatului, considerând „foarte dăunătoare” poziția adoptată de Washington pentru relațiile euro-atlantice.

Rezoluția indoneziană „a fost mai proastă decât deloc”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, în explicația sa de vot.

Fără referire la „primul pas crucial”, care este „repatrierea în țara lor de origine sau naționalitate” a luptătorilor străini, această rezoluție „nu reușește” să întărească lupta, a insistat ea, iar Statele Unite refuză să participe „la o farsă atât de cinică și inconștientă voit”.

Proiectul de rezoluție a încurajat membrii Organizației Națiunilor Unite să reintegreze în societatea lor foștii luptători străini, dintre care câteva mii sunt deținuți în Siria și Irak, odată ce și-au executat pedeapsa, și să ofere asistență specială soțiilor și copiilor lor.