Kievul a susținut luni că deține dovezi ale nevinovăției unui veteran ucrainean condamnat la 24 de ani de închisoare în Italia pentru moartea a doi fotografi în războiul din Ucraina, potrivit AFP.

Trupele rusesti participa la luptele din Ucraina, sub privirile neputincioase ale OccidentuluiFoto: Captura YouTube

"Sperăm că Curtea de Apel din Milano va examina acest caz în mod imparțial" la un al doilea proces prevăzut pentru sfârșitul lunii septembrie, a declarat ministrul de interne, Arsen Avakov, într-o conferință de presă

Italo-ucraineanul Vitaly Markiv, fost comandant al Gărzii Naționale Ucrainene, a fost condamnat anul trecut pentru uciderea a doi fotografi, italianul Andrea Rocchelli și colegul său rus Andrey Mironov, în bombardamente din 2014 în conflictul armat între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Descris drept „politic” de mulți din Ucraina, acest verdict a fost pronunțat de Curtea din Pavia (Nord), locul de naștere al lui Rocchelli.

„Markiv a fost privat de dreptul de a se apăra”, a acuzat ministrul Avakov.

"Niciun reprezentant al forțelor de securitate italiene nu a mers în Ucraina. Orice expert imparțial ar fi văzut la fața locului că este imposibil", a adăugat el, asigurând că anchetatorii ucraineni au găsit martori și au efectuat rapoarte de expertiză care dovedesc nevinovăția lui Markiv.

Cei doi fotografi fuseseră uciși în timp ce acopereau de pe front relatarea luptei. Potrivit lui Avakov, acuzatul era înarmat doar cu un Kalashnikov și prea departe de cei doi pentru a fi responsabil pentru împușcarea lor.

Considerat un erou în Ucraina, Vitaly Markiv a fost arestat în iunie 2017 pe aeroportul din Bologna, când a coborât dintr-un avion.

Războiul cu separatiștii, în care Moscova este considerată pe scară largă drept instigatorul politic și militar, a dus la moartea a peste 13.000 de oameni în Ucraina în șase ani.