Potrivit unor rezultate parțiale de la alegerile parlamentare din Muntenegru, Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS), condus de preşedintele ţării, Milo Djukanovic, se află la mică distanță de alianța principalelor partide naționaliste sârbe, Pentru viitorul Muntenegrului, care vrea legături apropiate cu Serbia și Rusia, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE După numărarea a 49% din totalul buletinelor de vot dintr-un eșantion de secții de vot, Centrul de Supraveghere şi Cercetare (CEMI) estimează că Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS), condus de preşedintele ţării, Milo Djukanovic, a obținut 34,2% din voturi, în timp ce alianța principalelor partide naționaliste sârbe, Pentru viitorul Muntenegrului, care vrea legături apropiate cu Serbia și Rusia, e foarte aproape cu 33,7%.

Muntenegrenii s-au mobilizat duminică pentru a vota în cadrul alegerilor parlamentare, punând la probă trei decenii de dominație a formațiunii președintelui pro-occidental Milo Djukanovic, care se confruntă, într-o atmosferă tensionată, cu o opoziție susținută puternic de Biserica Ortodoxă sârbă, relatează AFP.

Secțiile de votare s-au închis la 18.00 GMT. Nu au fost raportate incidente în timpul zilei.

Cu o oră înainte de închiderea votului, prezența la vot a fost de aproape 75%, față de 71% la alegerile din 2016, potrivit comisiei electorale.

„Vreau doar pace, nimic altceva, și progres și le vom regla pe celelalte”, a spus un alegător în vârstă, care a solicitat anonimatul, în timp ce își exercita votul la o secție de votare din capitală, Podgorița.

Alegătorii au fost obligați să poarte măști, să își dezinfecteze mâinile și să păstreze distanța fizică din cauza coronavirusului.

Economia a suferit foarte mult din cauza pandemiei în această țară în care turismul generează aproape un sfert din PIB.

Un reformist dinamic pentru unii, un autocrat corupt pentru alții, Milo Djukanovic, în vârstă de 58 de ani, a condus Muntenegru aproape continuu de la sfârșitul erei comuniste la începutul anilor '90.

Sondajele de opinie făcute cu două săptămâni în urmă prezintă drept favorit Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS), condus de preşedintele ţării, Milo Djukanovic, cu peste 35% din intenţiile de vot. Partenerii tradiţionali ai acestuia - Social-Democraţii şi Partidul Bosniac sunt creditate cu 5,3%, respectiv 4,8%. Din rândul opoziţiei, cel mai bine este cotată o alianţă de formaţiuni în special naţionaliste sârbe.

Alegerile sunt monitorizate de 2.089 de observatori, inclusiv 265 străini. Simultan, au loc şi alegeri locale în cinci municipii, ceea ce ar putea prelungi numărarea voturilor.

Se aşteaptă un rezultat strâns, o victorie la limită a PDS. Din 1990, când în Muntenegru - încă aflat în componenţa fostei Iugoslavii - a fost introdusă democraţia multipartinică, alegerile nu au fost niciodată atât de disputate.

Sunt previzibile din nou tensiuni, ca şi la precedentul scrutin, din octombrie 2016. Atunci, au fost arestate mai multe persoane, iar Djukanovic, la vremea respectivă prim-ministru, a acuzat Rusia şi Serbia că sprijină o tentativă de lovitură de stat împotriva sa. Actualul preşedinte, în vârstă de 58 de ani, conduce ţara aproape fără întrerupere de la începutul anilor 1990, când s-a prăbuşit regimul comunist ex-iugoslav.

Între timp, Muntenegru a aderat la NATO, în 2017, şi este candidat la intrarea în Uniunea Europeană.

În centrul atenţiei se află Biserica Ortodoxă Sârbă, reprezentantă a celei mai mari comunităţi religioase din Muntenegru, care a declanșat de câţiva ani o campanie împotriva preşedintelui. Biserica a declanşat proteste după ce parlamentul de la Podgoriţa a adoptat o lege prin care cere tuturor cultelor să facă dovada proprietăţii asupra imobilelor utilizate. Clericii au acuzat autorităţile că intenţionează să efectueze o naţionalizare, inclusiv a mănăstirilor şi locaşurilor de cult.

Citește și:

Alegeri legislative în Muntenegru