Un locotenent-colonel al armatei franceze, care lucrează la NATO, la baza din Italia, a fost pus sub acuzare în urmă cu zece zile pentru încălcarea securității. Este suspectat că a furnizat documente sau informații ultra-sensibile unui agent de servicii secrete ruse, conform informațiilor Europe 1.

Sediul NATO (interior)Foto: Hotnews

Ce se știe despre acest om?

Este un locotenent-colonel al armatei, staționat la NATO - nu la sediul organizației de la Bruxelles, ci la o bază din Italia. El lucrează tocmai la centrul de comandă al forțelor aliate, situat lângă Napoli. Conform informațiilor Europa 1, suspectul, în vârstă de cincizeci de ani și tată a cinci copii, are origini îndepărtate în Rusia și cunoaște fluent limba acestei țări.

Care sunt acuzațiile aduse împotriva lui?

În Italia, acest ofițer superior a fost văzut în contact cu un spion rus, agent al G.R.U., serviciul de informații militare rusesc. De îndată ce au apărut aceste suspiciuni, Franța nu a vrut să-și asume riscul de a-l lăsa să acționeze. „Ministerul Forțelor Armate a luat inițiativa de a sesiza procurorul prin activarea articolului 40 (din Codul de procedură penală care prevede că orice ofițer care dobândește cunoștințe despre o infracțiune informează imediat autoritatea judiciară)", a indicat Florence Parly.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă și Direcția Generală a Securității Interne (DGSI) l-a arestat pe militarul suspect în urmă cu zece zile, când își termina vacanța în Franța și se pregătea să se întoarcă în Italia.

Ce riscă?

Furnizarea de documente sau informații ultra-sensibile unui agent rus este un act catalogat drept trădare de justiția franceză. Aceasta este o infracțiune care este pedepsită cu cincisprezece ani de închisoare. În timp ce ancheta este acum încredințată unui judecător de instrucție, militarul, acuzat în special de „furnizarea de informații unei puteri străine, colectarea informațiilor care aduc atingere intereselor fundamentale ale națiunii (...) și compromiterea secretului apărării naționale de către o persoană responsabilă de acest secret este închis în Prison de la Sante.