Poliția belarusă a reținut duminică 125 protestatari, după ce zeci de mii de oameni s-au adunat din nou în centrul capitalei pentru a cere retragerea președintelui Alexandr Lukașenko, care neagă acuzațiile opoziției potrivit cărora a fraudat alegerile din 9 august, relatează Reuters. În același timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat pe liderul de la Minsk la Moscova, un mod de a-și arăta sprijinul.

Femeile infrunta fortele de ordine la MinskFoto: captura video

În pofida prezenţei masive a forţelor anti-revoltă, inclusiv de vehicule blindate, care au împiedicat mai multe coloane de opozanţi să se ralieze protestelor, centrul capitalei belaruse este plin de lume, mai ales în Piaţa Octombrie şi în cea a Independenţei, dar şi lângă Monumentul Steaua (Zvezda), protejat de armată.

Manifestanţii au purtat drapele în culorile opoziţiei, albastru şi roşu, şi scandează sloganuri împotriva lui Lukaşenko.

În mai multe locuri din centru, forţele de ordine au intervenit la începutul manifestaţiei, în jurul orelor locale 14:00 (11:00 GMT), arestând mai multe zeci de persoane.

Cum s-au desfășurat evenimentele, LIVETEXT:

22.00: Maria Kolesnikova, unul dintre liderii opoziției belaruse, unificate în jurul Svetlanei Tihanovskaia, a apărut și ea la protest și s-a apropiat de cordonul forțelor de ordine.

21.55: Potrivit Europa Liberă, aproximativ 10 mii de oameni au participat la protest

21.30: Doi fotbaliști de la clubul FC Krumkachy, Sergei Kozeka și Pavel Rassolko, au fost reținuți în timpul unei acțiuni de protest. Potrivit informațiilor de la club, jucătorii nu au participat, ci pur și simplu se întorceau de la antrenamente. Ei se aflau cu antrenorul lor, când au fost reținuți imediat după ce au trecut de corodoanele poliției. Aceștia ar fi fost chiar bătuți.

19.50: Mai multe persoane au reușit să scape un protestatar de a fi băgat în dubă

18.55: Președintele Alexandr Lukașenko a fost fotografiat în fața Palatului Independenței din Minsk cu o pușcă în mână, relatează RIA Novosti.

18.30: Zeci de mii de protestatari scandează ”La mulți ani, șobolanule!”

18.25: Hanna Liubakova, jurnalistă, scrie pe pagina sa de Twitter că există relatări că vehicule blindate se îndreaptă spre centrul capitalei.

18.15: Imagini impresionante de la protest sunt distribuite de Europa Liberă pe Facebook. Femeile s-au întins pe asfalt pentru a opri forțele de ordine, care înaintează cu mașini și scuturi. Filmarea a fost făcută la începutul protestului din Minsk.

UPDATE Poliția din Belarus a reținut 125 de protestatari în timpul manifestației de duminică din Minsk, a relatat agenția Ria, citându-l pe ministrul Afacerilor de Interne.

Inițial, martorii vorbeau de cel puțin zece manifestanți arestați.

Zeci de mii de persoane s-au strâns din nou în piața centrală a capitalei acolo unde poliția a creat cordoane pentru a opri manifestanții de a ajunge în apropierea clădirilor guvernului.

Președintele Lukașenko, care a împlinit 66 de ani duminică, se străduiește să țină sub control protestele care au început acum trei săptămâni după ce a câștigat scrutinul de pe 9 august și despre care opoziția acuză că a fost fraudat. El neagă frauda și a spus că protestele sunt susținute de țări străine.

”A fost de acord să avem o întâlnire la Moscova în săptămânile următoare”, a spus Kremlinul.

Mii de femei au ieșit sâmbătă în capitala Belarusului pentru a-i cere președintelui Alexandr Lukașenko să facă un pas în spate.

Protestul de ieri a fost punctat de un moment emoționant în care femeile au rupt pentru scurt timpul cordonul forțelor de ordine.