​Şeful guvernului de uniune naţională (GNA) din Libia a numit sâmbătă un nou ministru al apărării şi un nou şef de stat major, pe fondul protestelor populare față de deteriorarea condiţiilor de viaţă, relatează AFP, citată de Agerpres. Libia este zdruncinată de violenţe după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011.

LibiaFoto: Wikipedia

Fayez al-Sarraj, premierul GNA, i-a numit, prin două decrete distincte, pe colonelul Salah Eddine al-Namrush la Ministerul Apărării şi pe Mohamad Ali al-Haddad, ridicat în grad de general, în funcţia de şef de stat major al armatei libiene.

Namrush ocupa până în prezent postul de ministru adjunct al apărării, cel de titular al portofoliului fiind vacant din 2018.

Generalul al-Haddad, comandant al zonei militare din centrul ţării, este originar din Misrata, la 200 km est de Tripoli, de unde provin puternicele grupuri armate care au luptat alături de GNA împotriva mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul ţării.

Aceste nominalizări au loc după mai multe reuniuni în ultimele zile între Fayez al-Sarraj şi ceilalţi patru membri ai Consiliului prezidenţial, pentru a examina măsurile şi dispoziţiile urgente în contextul nemulţumirii populare care este în creştere la Tripoli şi în alte oraşe din vestul Libiei aflate sub controlul GNA.

Sute de libieni au demonstrat în această săptămână timp de mai multe zile la Tripoli, unde este sediul GNA - recunoscut de ONU şi care se confruntă cu forţele mareşalului Haftar -, împotriva corupţiei şi a deteriorării condiţiilor de viaţă.

În plus, la o reuniune a Consiliului prezidenţial de vineri seară, ministrul de interne Fathi Bashagha a fost "suspendat". El a fost invitat să se prezinte în faţa Consiliului "cel mai târziu în 72 de ore" pentru o "anchetă administrativă" asupra declaraţiilor sale după incidentele de la Tripoli de săptămâna trecută, când mai mulţi manifestanţi au fost răniţi.

Fathi Bashagha se afla în Turcia pentru reuniuni cu responsabili turci, printre care şi ministrul apărării, când suspendarea sa a fost anunţată. El a "luat act" rapid de această suspendare, declarându-se pregătit să răspundă la anchetă cu condiţia ca audierea sa să fie "publică şi transmisă în direct".