Liderului unui partid de extremă dreaptă danez, Rasmus Paludan, i s-a interzis să intre în Suedia timp de doi ani, deoarece reprezintă o „amenințare la interesele fundamentale ale societății”, a spus vineri poliția din Malmö, potrivit AFP.

Rasmus Paludan (foto: News Oresund)Foto: Wikipedia

"Bănuim că (Rasmus Paludan) va comite o infracțiune în Suedia", a declarat pentru AFP Calle Persson, purtătorul de cuvânt al poliției Malmö. "Există, de asemenea, riscul ca atitudinea sa să constituie (...) o amenințare la interesele fundamentale ale societății", a adăugat el.

Rasmus Paludan, liderul „Hard Line”, cunoscut pentru provocările sale anti-musulmane violente, trebuia să ajungă vineri la Malmö (sudul Suediei), pentru a organiza o demonstrație anti-musulmană, unde a chemat, printre altele, la arderea Coranului.

Potrivit poliției, el a depus anterior o cerere de autorizare, care a fost refuzată pe motiv că „nici siguranța lui, nici cea a trecătorilor sau a contra-demonstranților” nu pot fi garantate.

Dane a încercat totuși să ajungă în orașul suedez, dar a fost arestat la Lernacken, în apropiere de Malmö.

„Faptul că a respins interdicția de a merge în Suedia” este în sine un motiv pentru deportare, a spus Persson.

La rândul său, Rasmus Paludan a reacționat pe Facebook: "Întors cu o interdicție de intrare de 2 ani din Suedia. Cu toate acestea, violatorii și ucigașii sunt întotdeauna bineveniți!"

Rasmus Paludan, avocat și YouTuber, organizează în mod regulat manifestații ca să-și exprime opoziția față de imigrație și ceea ce consideră a fi o islamizare a societății. În 2019, a ars un Coran înconjurat de slănină.