Testarea recentă de către China a rachetelor care pot lovi nave ori baze militare americane din zona Mării Chinei de Sud contribuie la destabilizarea unei regiuni în care mai multe țări luptă pentru suveranitatea insulelor considerate strategice, a declarat joi Pentagonul, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Efectuarea de exerciții militare în Marea Chinei de Sud "are efectul opus în calmarea tensiunilor și menținerea stabilității. Acțiunile Chinei, inclusiv testarea cu rachete, destabilizează și mai mult Marea Chinei de Sud", susține Pentagonul.

Departamentul Apărării SUA face referire în textul său la Arhipelagul Paracel, controlat de Beijing în Marea Chinei de Sud, dar și revendicat de Vietnam.

La începutul lunii iulie, Pentagonul a declarat că este „preocupat” de manevrele militare chineze din jurul acestui arhipelag strategic, cu ape bogate în resurse, în apropierea cărora Washingtonul trimite în mod regulat nave de război pentru a afirma „libertatea de navigație”.

Armata Chinei a lansat miercuri, în cadrul unui exerciţiu, "patru rachete cu raze medie de acţiune, în zona cuprinsă între Hainan şi Insulele Paracel", a declarat joi un oficial militar american, citează Mediafax.

Un alt oficial SUA a declarat că în cadrul testelor a fost utilizată o rachetă de tip Dongfeng-21D, care poate lovi portavioane americane, şi rachete Dongfeng-26B (Guam Express), ce reprezintă riscuri pentru baze militare americane.

Exerciţiile balistice au avut loc în contextul în care Administraţia de la Beijing a denunţat prezenţa unui avion american de recunoaştere U2 într-o zonă de interdicţie aeriană din nordul Chinei unde se derula un alt exerciţiu militar chinez. "A fost un act pur de provocare", a anunţat Ministerul de Externe de la Beijing. În total, săptămâna aceasta, China va efectua cinci exerciţii militare.