Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit joi să trimită forțe de ordine în Belarus dar a susținut că nu va face acest lucru decât atunci când „situația ar fi în afara controlului iar elemente extremiste (...) încalcă anumite limite”, în timp ce NATO a cerut Moscovei să nu se amestece în treburile interne ale statului vecin, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Într-un interviu la televiziunea publică, joi, Putin a explicat că Rusia este dispusă să intervină în Belarus, dacă este necesar, în cadrul acordurilor militare existente.

"Alexandr Grigorievici (Lukașenko) mi-a cerut să constitui o anumită rezervă de agenți ai forțelor de ordine și am făcut-o", a declarat Putin.

"A, convenit că nu o voi folosi până când situația ar fi în afara controlului iar elemente extremiste (...) încalcă anumite linii: incendiază mașini, case, bănci, încearcă să pună mâna pe clădiri administrative", a continuat el.

Vladimir Putin a cerut, în acest context, "tuturor participanților la acest proces" să "găsească o soluție" la criză.

Opoziția afirmă că dorește să dialogheze cu Alexandr Lukașenko, cerând în același timp plecarea sa, în timp ce președintele refuză orice negociere, mărginindu-se să evoce un proiect vag de revizuire a constituției.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să nu se amestece în treburile interne ale Belarusului, care este un „stat suveran și independent".

"Este foarte clar: respectăm integritatea teritorială a Belarusului", a subliniat el.

Lukașenko a denunțat joi un "război hibrid", diplomatic și mediatic, pilotat de țările baltice și de polonezi.