Un grup de parlamentari iranieni vrea să aducă Internetul din țară sub controlul unui comitet compus din elemente puternice ale regimului, printre acestea numărându-se și Garda Revoluționară a Iranului, scrie Newsweek.

Foto:

Patruzeci de membri ai parlamentului iranian au semnat proiectul de lege până luni. De asemenea, proiectul denumit „Organizarea mesajelor pe social media” ar interzice aplicațiile de mesagerie străine și le-ar înlocui cu unele locale care ar putea acorda guvernului mai multe date privind utilizatorii.

Legislația ar introduce și noi pedepse pentru oricine folosește aplicații de mesagerie străine sau găsește căi de a eluda restricțiile, precum folosirea unui VPN. Acuzații ar putea primi o amendă între 475 și 1.900 de dolari sau între șase luni și doi ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptei.

„O aplicație de mesagerie locală” ar însemna ca peste 50% din acțiunile companiei să fie deținute de un cetățean iranian, serverele trebuie să fie în Iran iar operațiunile sale trebuie să fie în conformitate cu legile țării.

Proiectul de lege propune înființarea unui „comitet de organizare” care să supervizeze acordarea licențelor pentru aplicații de mesagerie, să monitorizeze aplicațiile și să investigheze toate plângerile legate de activitatea lor.

Organismul central ar urma să includă toate elementele de putere ale regimului, inclusiv serviciul de informații al atotputernicei Gărzi Revoluționare.

Iranul interzice deja o mulțime de platforme social media, printre care Facebook, Youtube și Twitter. Deși Instagram este permis, parlamentarii iranieni încearcă să blocheze și platforma respectivă.

Însă interdicția pentru cetățenii de rând nu se aplică și liderilor țării, aceștia folosind social media pentru a ajunge la o audiență globală. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, are mai multe conturi pe Twitter în diferite limbi, cel în limba engleză având 810.000 de followeri.

Președintele Hassan Rouhani are 1,1 milioane de urmăritori și ministrul de externe Javad Zarif 1,5 milioane.

Autoritățile iraniene întrerup în mod regulat accesul la internet în țară pentru a liniști protestele antiguvernamentale, fie că sunt legate de suspiciunile de fraudare ale alegerilor, aplicarea pedepsei cu moartea pentru protestatari sau standardul de viață scăzut.

Citește și: