Emisarul qatariot pentru Fâşia Gaza, Mohammed al-Emadi, care a plecat marţi pentru a încerca să calmeze situaţia între mişcarea islamistă Hamas şi Israel, a părăsit miercuri seară enclava palestiniană pentru Tel Aviv, potrivit unor surse din Fâşia Gaza, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Punct vamal Fasia GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ajuns marţi seară în Fâşia Gaza cu un ajutor financiar şi cu propuneri pentru a relansa armistiţiul între islamişti şi Israel, Mohammed al-Emadi urma să meargă în Israel pentru a-i informa pe liderii israelieni despre răspunsul Hamas.

Potrivit unor surse apropiate lui Mohammed al-Emadi, el a adus un ajutor de 30 de milioane de dolari în acest teritoriu palestinian cu două milioane de locuitori, dintre care jumătate trăiesc sub pragul de sărăcie.

Această vizită are loc în contextul în care Hamas a intensificat începând cu 6 august lansarea de baloane incendiare şi atacuri cu rachete către Israel, în timp ce armata israeliană efectuează aproape în fiecare seară atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza în semn de represalii.

Ca răspuns la lansarea baloanelor incendiare care au provocat peste 400 de incendii, Israelul a înăsprit blocajul asupra enclavei, închizând punctul de trecere a mărfurilor Kerem Shalom şi oprind livrările de carburant către teritoriul palestinian, ceea ce a obligat singura centrală electrică din Fâşia Gaza să se închidă.

Mişcarea Hamas l-a informat pe emisarul qatariot că este dispusă să renunţe la atacurile cu rachete împotriva Israelului dacă vor fi acceptate pretenţiile sale.

Potrivit unor surse apropiate mişcării islamiste, este vorba în special de dublarea numărului de permise de muncă în Israel pentru locuitorii din Fâşia Gaza, extinderea zonei industriale din estul teritoriului, reluarea furnizării de energie electrică şi de sosirea fondurilor din Qatar.

Hamas şi armata israeliană, care până în prezent au purtat trei războaie (în 2008, 2012 şi 2014), au ajuns anul trecut la un armistiţiu mediat de ONU, Egipt şi Qatar.