Deschiderea oficială a primelor 8 stații ale celui de-al treilea tronson de metrou din Sofia a avut loc miercuri, în stația de metrou a Facultății de Medicină. Oficialități, designeri și constructorii traseului au fost invitați la ceremonia de inaugurare. Pentru cetățeni, noul tronson a fost deschis de la 14:00. În mod tradițional, utilizarea metroului e gratuită în prima zi de funcționare, potrivit Sega.bg.

Sofia, BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Cele 8 noi stații poartă numele de „Krasno Selo” / Bd. „Țarul Boris III”, “Bd. „Bulgaria” pe bulevardul cu același nume, la intersecția cu Bd. „Ivan Geshov”. A treia stație este „Universitatea de Medicină”, intrările fiind pe Bd. „Praga” și str. „Sf. Georgi Sofiiski ". Următoarea stație de metrou est "NDK-2 " (Palatul Național al Culturii) și la aceasta se ajunge de la Bd. Vitosha și Bd. Patriarhul Evtimii. Cea de-a cincea stație este la intersecția Bd. Patriarh Evtimii cu Bd. Vasil Levski. Urmează stațiile ”Orlov Most”, „Teatralna”, iar ultima este „Hadji Dimităr” după podul „Chavdar”, la începutul Bd. „Gen. Vladimir Vazov”, din strada Panaiot Hitov.

După cum a scris ziarul „Sega”, după inaugurarea celor 8 stații noi va fi posibil să se ajungă la toate cele 43 de stații cu un singur bilet. Noul traseu se intersectează cu tronsonul I și II în stația Universității Sofia și în stația NDK, trecând sub tunelurile magistralelor deja construite. La Universitatea Sofia, transferul va avea loc prin tunelul existent, cu trotuare mobile. La Palatul Național al Culturii, conexiunea este tot subterană și este prevăzută în cadrul pasajului existent la stația de metrou de la intersecția dintre Bd. Vitosha și Bd. Patriarh Evtimii. Nu este prevăzută nicio creștere a prețului pentru călătoriile cu metroul după lansarea primului segment al celei de-a treia magistrale de metrou.

După o serie de întârzieri și amânări ale inaugurării, în primăvara acestui an, primarul Sofiei, Yordanka Fandâkova, a anunțat ultima dată că primele opt stații ale celei de-a treia linii de metrou vor fi gata cel târziu în luna august. Trenurile pe noua linie vor circula la fiecare 5 minute în timpul orelor de vârf, dimineața și seara. Vor avea același program ca și celelalte linii. După lansarea celei de-a doua etape a noii rute, în funcție de gradul de solicitare, se va decide dacă se va reduce intervalul de așteptare de 5 minute.

Prima și a doua etapă a celui de-al treilea tronson de metrou vor fi deservite de 20 de trenuri de metrou de tip Inspiro și Siemens. În urmă cu aproximativ 5 ani, municipalitatea din Sofia a negociat pentru acestea un preț total de 418 milioane de leva fără TVA, sau aproximativ 20,9 milioane de leva pe tren. Odată cu punerea în exploatare a celor 8 stații noi, lungimea metroului din Sofia ajunge la 48 km. Întreaga lungime a liniei 3 ar trebui să fie de 21 km, iar anul acesta vor fi finalizați 12 km. Astfel, începând cu anul 2021, lungimea totală a liniilor de metrou din Sofia va ajunge la 52 km, cu 47 de stații de metrou.