Un raport comandat de furnizorul auto german Continental, și care va apărea joi în Der Spiegel, vorbește despre strânsa colaborare a companiei cu regimul nazist și utilizarea masivă de muncă forțată și a prizonierilor din lagărele naziste, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La acea vreme, Continental a jucat un rol central în furnizarea de comenzi industriei celui de-al treilea Reich, „adevărata coloană vertebrală a economiei naționale de război socialiste”, conchide istoricul Paul Erker în studiul său, citat în revista Der Spiegel care va fi publicat joi.

Acest studiu a fost comandat de Continental pentru a încerca să facă lumină asupra gradului de colaborare al companiei în acea perioadă.

Raportul arată că a folosit în jur de 10.000 de muncitori forțat în fabricile sale, adesea prizonieri politici și nu a ezitat, în plus, să folosească prizonierii din lagărele de concentrare naziste.

Compania era un mare producător de tălpi de încălțăminte, de care armata avea foarte multă nevoie pentru trupe.

Prizonierii trebuiau să meargă între 30 și 40 de kilometri pe zi în pantofii cu talpa ”Continental”, înconjurând curtea centrală a taberei pentru a-i testa.

Prizonierii care au căzut la pământ au fost executați de paznicii SS, potrivit istoricului.

Tehnicile producătorului de echipamente de testare a încălțămintei au inclus plimbări forțate pe zăpadă sau pe gheață. Unii dintre deținuți au trebuit să poarte pantofii pentru un total de 2.200 km, potrivit studiului citat în Spiegel.

Raportul istoricului se referă și la cuvintele unui executiv de atunci al Continentalului, Hans Odenwald, despre muncitorii forțați ruși angajați: „Când vor muri, vom lua mai mulți”.