Miercuri, o instanță de apel din SUA a decis că un consiliu școlar din Virginia a acționat ilegal pentru a împiedica un student transgender să folosească o baie la liceul său care corespunde cu identitatea sa de gen, potrivit AFP.

Foto:

Curtea de Apel din Richmond, Virginia, a decis cu un vot de 2-1 că elevul Gavin Grimm, acum student la facultate, este protejat în condițiile legii federale care restricționează discriminarea sexuală în educație și cerința Constituției SUA ca persoanele să fie tratate în mod egal conform Legii.

Procesul lui Grimm datează din 2015. Grimm a dat în judecată Consiliul Școlar Gloucester după ce oficialii de la un liceu public local au refuzat să-i permită să folosească toaletele băieților. Născută fată, Grimm se identifică ca fiind bărbat acum.

Judecătorul Henry Floyd a spus că acțiunile consiliului școlar au constituit „un tip special de discriminare împotriva unui copil care, fără îndoială, o va purta cu el pe viață”.

Curtea de apel a confirmat o hotărâre din 2019 a unui judecător federal în favoarea lui Grimm.

Accesul la baie a devenit o problemă majoră în lupta pentru drepturile transgenderilor, iar procesul lui Grimm a fost cel mai important caz legal pe această temă.

Cazul lui Grimm a fost anterior argumentat în 2017 în fața Curții Supreme a Statelor Unite, dar a fost eliminat din agendă după ce administrația președintelui Donald Trump a anulat îndrumările emise anterior de administrația președintelui Barack Obama privind accesul la baie pentru studenții transgenderi.