Protestele din Portland au degenerat din nou în violență după împușcarea de către poliție a unui afro-american neînarmat în Wisconsin, alimentând furia protestatarilor Black Lives Matter și a demonstranților împotriva brutalității poliției, transmite The Independent.

Ursuletul decapitat la protestele din PortlandFoto: Captura video

Situația rămâne tensionată în orașul american după aproape trei luni de demonstrații furioase, poliția și trupele federale folosind forța împotriva protestatarilor care au incendiat proprietăți ale poliției și recurs la rândul lor la acte violente.

Protestele din ultimele zile au fost galvanizate de înregistrarea video cu poliția din Kenosha, Wisconsin, împușcându-l pe Jacob Blake, un afro-american neînarmat, acesta aflându-se în prezent în spital în stare critică după ce a fost împușcat de șapte ori în timp ce încerca să urce în mașina sa.

Duminică seara Biroul de poliție din Portland a declarat protestul din partea de nord a orașului drept „adunare ilegală”, notând pe Twitter că au fost observate „activități infracționale”, pietre și sticle fiind aruncate înspre ofițeri.

Mulțimea nu s-a dispersat, polițiștii notând că „activitatea infracțională” a continuat și catalogând protestul drept „revoltă”. Ofițerii au anunțat că „toate persoanele trebuie să părăsească zona”.

Protestatarii din stradă au scandat „fiecare oraș, fiecare sat, ardeți la pământ secția [de poliție]!”. Unii au încercat să incendieze sediul poliției cu materiale pirotehnice aruncate pe acoperișul acesteia, polițiștii folosind gaze lacrimogene asupra mulțimii și efectuând mai multe arestări.

Evenimentele au marcat punctul culminant al unora dintre cele mai violente momente pe care le-a văzut orașul de la retragerea trupelor federale.

Un grup de protestatari a adus într-o zona rezidențială a orașului un ursuleț de pluș uriaș, o aluzie la primarul Ted Wheeler, pe care l-au plasat într-o ghilotină improvizată și i-au dat foc, alte imagini arătând șepci cu „Trump 2020” arzând pe jos.

La sfârșitul săptămânii trecute președintele american a scris pe Twitter că este pregătit să ia măsuri:

„Altă noapte rea de revolte în Portland, Oregon. Un număr redus de trupe federale sunt acolo pentru a proteja tribunalul și alte proprietăți federale (extraordinară muncă!)”, acesta adăugând că așteaptă ca autoritățile locale să îi solicite asistența pentru a opri protestele, caz în care este pregătit să mobilizeze Garda Națională.