Unii britanici îi cer reginei să o lase pe Meghan Markle fără titlul regal după ce aceasta a încurajat americanii să voteze la alegerile din Statele Unite, programate să aibă loc în luna noiembrie, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Jurnalistul Piers Morgan și doi politicieni din Regatul Unit s-au numărat printre cei care și-au exprimat îngrijorările după ce ducesa de Sussex a participat la conferința „Când femeile votează” săptămâna trecută, ocazie cu care Markle a declarat că persoanele care nu votează „sunt complice”.

Deși aceasta nu și-a exprimat convingerile politice, ea a afirmat că „știm cu toții care este miza” viitoarelor alegeri din Statele Unite.

„Eu o știu”, a afirmat ducesa, adăugând că „o știți și voi cu siguranță dacă sunteți aici la acest eveniment alături de noi și înseamnă că sunteți la fel de mobilizați și energizați pentru a vedea schimbarea de care avem nevoie cu toții și pe care o merităm”.

Piers Morgan a scris pe Twitter ca urmare a comentariilor că „Regina trebuie să îi retragă titlurile regale”, adăugând că „ei nu pot rămâne membri ai familiei regale și să își dea cu părerea despre alegerile dintr-o țară străină într-un mod atât de vădit partizan”.

Politicienii britanici David Kurten (UKIP) și Susan Hall (Partidul Conservator) au argumentat de asemenea că Markle a încălcat neutralitatea politică, lucru care contravine protocolului stabilit pentru membrii familiei regale.

„Ea și fostul respectabil soț nu mai sunt în mod evident neutri din punct de vedere politic și ar trebui să le fie retrase titlurile de Sussex”, a scris Kurten pe Twitter.

Deși nu este împotriva legii ca membrii familiei regale să se implice în politică, exprimarea de către aceștia a opiniilor politice personale este în general dezaprobată. Markle a confirmat de asemenea că prințul Harry „nu a putut niciodată să voteze” în timpul unei alte întâlniri din cursul lunii.

Cu toate acestea, familia regală a încurajat publicul să voteze în trecut, regina vorbind despre importanța votului în 2003 după o participare slabă la alegeri în Țara Galilor.

„Este vital pentru sănătatea atât a Regatului Unit cât și a Țării Galilor ca instituțiile noastre democratice să prospere și să se adapteze”, a declarat la momentul respectiv regina în timpul unei vizite în parlamentul galez.

Citește și: