Parlamentul israelian a adoptat luni seara un proiect de lege ce permite amânarea votării bugetului de stat, dar mai ales evitarea de noi alegeri anticipate, informează AFP, citat de Agerpres.

Steag IsraelFoto: Flickr/ Ted Eytan

Victorios în alegerile legislative din martie, partidul de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu a format un guvern de unitate cu formaţiunea de centru Albastru-Alb a lui Benny Gantz, pentru a depăşi cea mai lungă criză politică din istoria Israelului.

Acordul de coaliţie dintre cele două partide prevedea că guvernul va vota un buget pe doi ani, dar Likud a propus votarea a două bugete, alternativă refuzată de formaţiunea politică a lui Gantz.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat duminică seară că a acceptat o propunere de compromis din partea parlamentarului din coaliţie Zvi Hauser de amânare a adoptării bugetului, evitându-se astfel o nouă criză politică care ar fi condus la organizarea de alegeri anticipate pentru a patra oară în mai puţin de doi ani.

Bugetul de stat trebuia să fie adoptat înainte de 25 august. Luni seara, parlamentarii israelieni au votat amânarea cu 120 de zile a adoptării bugetului fără însă ca fondul neînţelegerilor dintre Netanyahu şi Gantz să fie soluţionat.

În această nouă saga care a ţinut atenţia presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a fost acuzat de analişti că urmăreşte destrămarea coaliţiei pentru a provoca noi alegeri şi a forma un guvern fără Benny Gantz.

Conform celor mai recente sondaje, Likud rămâne pe primul loc în intenţiile de vot, în timp ce partidul lui Gantz se duce în jos, iar Yesh Atid (centru-stânga) şi Yamina (dreapta radicală) cresc în preferinţele publicului.