Der Spiegel: Inaugurarea noului monument naţional. Dorul lui Viktor Orbán de o nouă Ungarie Mare

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 25 august 2020, 0:46 Actualitate | Internaţional


Viktor Orban
Foto: Agerpres/EPA
La Budapesta Viktor Orbán a inaugurat “Monumentul apartenenţei naţionale”. Acesta evocă Ungaria Mare fărâmiţată. Premierul este conştient de forţa de mobilizare a acestui simbol.

O rampă lungă de 100 de metri care duce în jos, în stânga şi în dreapta ziduri de granit, în care sunt dăltuite numele a 12.537 de localităţi, iar la capăt, în adânc, un imens bloc de granit format din şapte fragmente separate de spaţii înguste şi în mijlocul lor o flacără veşnică. Aşa arată monumentul naţional al Ungariei din inima Budapestei aflat chiar vizavi de uriaşa clădire neogotică a parlamentului.

Creaţia poartă numele “Monumentul apartenenţei naţionale”, evocând Ungaria Mare de odinioară, toate localităţile sale şi “tragedia Dictatului de pace de la Trianon” – acel tratat din 1920, în urma căruia Ungaria a pierdut după Primul Război Mondial două treimi din teritoriul său şi 60% din populaţia sa.

La 20 august, zi în care se sărbătoreşte în Ungaria şi ziua întemeietorului statului, Ştefan cel Sfânt, conducerea statului a inaugurat festiv monumentul în cadrul unei ceremonii militare. Prim-ministrul Viktor Orbán a ţinut pe marginea evenimentului un discurs pe cât de patetic, pe atât de ambiguu, în cadrul căruia a proclamat sfârşitul “secolului singurătăţii ungare după Trianon” o nouă mărime şi a afirmat că Ungaria va avea parte “de o nouă mărime şi o nouă faimă”.

În convingerea lui Orbán Ungaria este “ţara din Bazinul Carpatic cu cea mai bogată populaţie şi cea mai puternică din punct de vedere economic” care “nu îşi va permite niciodată de acum înainte luxul slăbiciunii”. Premierul a proclamat “cele şapte legi ale menţinerii Ungariei”, printre care: “Frontiere are doar ţara nu şi naţiunea!”, “Adevărul fără forţă este insuficient!” şi “Orice competiţie durează atâta vreme până când o câştigăm!”.

În acelaşi timp Orbán a lansat un apel de luptă deschis către Occident care experimentează “cu un cosmos lipsit de Dumnezeu, familii de LGBTQ, migraţie şi societăţi deschise”. Europa Centrală trebuie să se alieze împotriva acestui fenomen, iar regiunea va trebui să redea din nou validitatea “instinctelor vitale ancestrale” şi “mândriei naţionale”.

Este un discurs tipic pentru Orbán. Poate fi interpretat ca un afront fără precedent la adresa ţărilor vecine şi a revizionismului Ungariei Mari. Cert este că discursul şi inaugurarea noului monument naţional ungar constituie un punct culminant provizoriu dintr-un deceniu de politică, în care premierul Ungariei a transformat “apartenenţa naţională” şi cultul de doliu faţă de Trianon într-un element cheie al sistemului său. Mai ales că tema incumbă o forţă mobilizatoare însemnată şi un serios folos politic.

Încă dinaintea ajungerii lui Orbán la putere (2010) exista în Ungaria un foarte răspândit cult din genul pop care se manifesta de la numeroasele ceremonii memoriale legate de Trianon, haine şi suveniruri simbolice evocând Ungaria Mare şi muzică patriotică politică şi rock cu caracter popular până la turismul nostalgic în foste teritorii ungare.

Minorităţile maghiare din ţările învecinate sunt susţinute la rândul lor an de an de guvernul Orbán cu sume de sute de milioane. Acest lucru rentează pentru partidul lui Orbán, deoarece mulţi maghiari din afara ţării deţin cetăţenia ungară şi, implicit, un drept la a figura pe listele electorale din Ungaria.

Încă din anii ’90 anumite manifestaţii mult mai nepericuloase ale unei aşa-zise politici ungare de revizuire a graniţelor au generat crize diplomatice permanente între Ungaria şi ţările învecinate. Astăzi “politica apartenenţei naţionale” a lui Orbán provoacă tot mereu indignare în rândul naţionaliştilor din regiune. Cu toate acestea cele mai multe guverne păstrează tăcere sau se manifestă condescendent.

Motivele sunt multiple. În Slovacia, Slovenia, Croaţia şi Serbia guvernează de mai multă vreme admiratori, prieteni sau aliaţi ai lui Orbán, cu care acesta menţine relaţii strânse şi care urmăresc realizarea unor proiecte similare de politică internă ale sale. La rândul lor conducerea din Austria, România şi Ucraina nu vor să se pună cu Orbán din motive pragmatice specifice ale fiecăruia în parte. În România, partidul minorităţii maghiare UDMR, fidel lui Orbán, constituie adesea acul balanţei în direcţia majorităţii.

Cu toate acestea, pe termen lung politica lui Orbán rămâne pentru zona respectivă un joc cu focul. Refuzarea din partea sa a modificărilor de frontiere şi a unei posibile revizuiri a Trianonului nu sunt clare, ci difuze lăsând mult loc pentru interpretări. Modalitatea sa de sprijin acordat minorităţilor maghiare din statele vecine cere o dezintegrare politică, culturală şi socială a acestora în ţările lor natale, care la rândul lor practică faţă de minorităţi o politică anume.

Nu în ultimul rând şi “politica apartenenţei naţionale” a lui Orbán împiedică orice dezbatere pe marginea cauzelor de la Trianon. În special politica agresivă de maghiarizare a dus timp de decenii la faptul ca persoane cu un nume aparent fals nu aveau nicio şansă în ţară, ceea ce a devenit până la urmă insuportabil pentru milioane de persoane de altă etnie decât cea maghiară.

Acest lucru se poate vedea şi pe noul monument naţional. Sub denumirile localităţilor gravate în zid, mii de denumiri fuseseră odată maghiarizate cu forţa. Localităţi, în care niciodată nu trăise vreun maghiar.

Der Spiegel (preluare Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14135 vizualizari

 • +20 (38 voturi)    
  Ungaria Mare nu a existat NICIODATA ! (Marţi, 25 august 2020, 1:55)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Este o utopie. Imperiul Austro-ungar a inclus aceste teritorii, dar Ungaria nu a fost independenta cu aceste granite, NICIODATA.
  • +18 (20 voturi)    
   Ungaria a existat ca stat de pe la 1200 (Marţi, 25 august 2020, 12:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

   pana la 1526, cand armata otomana a lui Soleiman a zdrobit armata ungara la Mohacs . Apoi Ungaria a fost transformata in pasalac, Transilvania a devenit principat autonom cu acelasi statut ca al restului Ungariei (care ramasese regat).
   Ungaria cucerita a ramas asa pana in 1686, cand turcii au esuat sub portile Vienei, Apoi habsburgii au contratacat si au cucerit Ungaria, care a devenit provincie a imperiului habsburgic. Ungurii au stat sub imperiu habsburgic ca si Transilvania, chiar si revolutia ungara de la 1848 a fost indreptata contra habsburgilor. Abia in 1867, Ungaria a trecut de la a fi parte in imperiu austriac la statul egal cu al austriecilor..deci nici atunci nu a existat Ungaria mare, ci doar o Ungarie care era egala Austriei ca parte in imperiul Austro-Ungar. Abia in 1920, dupa Trianon, au existat ca stat independent.
   • +6 (8 voturi)    
    Regatul Apostolic al Ungariei e din anul 1000! (Marţi, 25 august 2020, 23:52)

    Etele [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Regatul Ungariei, în latină Regnum Hungariae, în maghiară Magyar Királyság a fost înființat în anul 1000 și a existat până în anul 1541 şi a cuprins toate teritoriile din Bazinul Carpatic cum era și Banatul - Crișana - Maramureș -Transilvania, dacă vorbim numai de teritoriile care aparțin azi de România! Iar după invazia otomană curtea regală și o parte a nobilimii maghiare s-au mutat în partea de est a regatului cu acordul sultanului și au înființat Principatul Transilvaniei, care cuprindea și părți din Crișana și Maramureș! Acest principat chiar dacă era multietnic a fost organizat și condusă de nobilimea maghiară, cu orașe preponderent maghiare și săsești. Deci, era și este considerat ca parte a istoriei maghiarilor și a Regatului Maghiar! Aceste teritorii au fost considerate și mai târziu pe vremea Habsburgilor ca parte a Regatului Maghiar, pentru că majoritatea acestora au fost încoronați și ca regi ai Ungariei cu Sfânta Coroană al Ungariei!
    Dar Ungaria ca stat suveran a existat şi înainte de anul 1000 doar că nu era acceptată regalitatea feudală de tip occidental acolo!
    Oricum o luăm, statalitatea ungară există constant de peste 1100 de ani în Europa, ceea ce foarte puţine state şi naţiuni au reuşit în lume!
    • -5 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 august 2020, 1:09)

     [anonim] i-a raspuns lui Etele

     • 0 (2 voturi)    
      N-are ce taia..cam asta e adevarul, cca 500 de ani (Miercuri, 26 august 2020, 6:01)

      trident2000 [utilizator] i-a raspuns lui

      Ungurii au venit in 896 si in anul 1000 aveau un intins Regat. Acest regat a facut jocurile in centrul Europei pana in 1526 cand au pierdut batalia de la Mohaci.Deci e vorba de peste 500 de ani. Dupa aceea in 1867 se impaca cu austriecii si mai avem 50 de ani in cadrul Imperiului dualist. Asta daca vorbim de stat independent. Problema cea mare este ca in Transilvania, atat in perioada suzeranitatii otomane (1541-1699) cati si in perioada dominatiei habsburgice (1699-1867) nobilimea maghiara a detinut puterea. In Dieta, parlamentul Transilvaniei, peste 80% erau unguri, apoi sasi si secui. Chiar daca Ungaria nu a mai fost independenta intre 1526-1867, in Ardeal jocurile erau facute de ungurasi. Chiar si Diploma Leopoldina, constitutia habsburgilor pentru Transilvania, reconfirma pozitia ungurilor in Transilvania.
 • -16 (34 voturi)    
  e stupid (Marţi, 25 august 2020, 5:20)

  eucomentez [utilizator]

  Cum puteau fi maghiarizate orase care au o istorie complicata de 1000 de ani in cadrul Ungariei? Daca au fost maghiarizate cum de au existat atatea minoritati pe teritoriul Ungariei de la inceputul existentei sale pana la impartirea teritoriului acesteia conform intereselor franceze si ruse in cadrul Trianon?

  Adevarul este ca de fapt zeci de mii de sate si zeci sau sute de orase au fost romanizate, germanizate, slovacizate samd in urma Trianonului in doar 20-30 de ani si populatia si cultura bastinasa cu radacini de sute de ani a fost distrusa si eliminata sistematic intr-o perioada extrem de scurta de catre tarile care au primit teritorii.
  • +6 (26 voturi)    
   Despre ce Ungarie vorbim? (Marţi, 25 august 2020, 9:57)

   Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Ungaria care a disparut la Mohacs acum 500 de ani sau Ungaria parte a unui imperiu (cine mai vrea imperiu azi, Orban?!) sau cea de azi, in final stat national cum isi doreste dintotdeauna?!

   Apropos de francezi, pacat ca armata romana a parasit linia de demarcatie de pe Tisa la insistentele francezilor, dupa ce a eliberat Budapesta de bolsevici, fiind prima armata europeana care a sangerat in luptele cu bolsevicii. Pana la Tisa exista populatii romanesti consistente in Ungaria, acolo e frontiera naturala a Romaniei, iar linia raului e mult mai usor de aparat si oricum fusese cucerita cu mult sange impotriva armatelor bolsevizate ale lui Bela Kun.
   • 0 (16 voturi)    
    asa zic si eu, (Marţi, 25 august 2020, 12:12)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

    ce i-o fi trebuit lui Nicolae Titulescu sa asculte de francezi, si sa plece de pe Tisa? Conform intelegerii pe care o aveam cu Antanta, Romania trebuia sa ia din Ungaria pana la Tisa si o parte din banatul sarbesc. Pe bune daca plecam de acolo, aveam intelegere, trebuiau sa o respecte si sa ne dea si Tisa si banatul sarbesc.
   • -2 (14 voturi)    
    Trebuie amintit (Marţi, 25 august 2020, 14:06)

    Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

    mereu Ungariei si comunitatii internationale de faptul ca Romania nu a "primit" de gata Ardealul, Banatul (parte din el), Crisana si Maramuresul, ci a murit in buna parte luptandu-se cu bolsevicii maghiari pentru aceste teritorii.

    Romania a suferit cele mai grele pierderi in primul razboi mondial si apoi in luptele cu bolsevicii maghiari pentru a merita aceste teritorii care au fost dintotdeauna romanesti, chiar daca au fost luate cu forta de regatul maghiar cu un mileniu in urma.

    Faptul ca Romania a cedat teritoriul pana la Tisa la insistentele francezilor e acum vazut ca o slabiciune de catre Ungaria. Poate ca si asta ar trebui amintit comunitatii internationale, faptul ca si Romania considera frontiera de vest nedreapta, injusta in raport de sacrificiile umane facute si ca daca Ungaria continua pretentiile teritoriale injuste la adresa Romaniei, aceasta din urma are si ea pretentii teritoriale juste care ar fi trebuit recunoscute la Trianon !
    • +7 (11 voturi)    
     Ungaria nu a dispărut niciodată în 1100 de ani! (Miercuri, 26 august 2020, 0:17)

     Etele [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

     Fără regatul Ungariei nu ar fi existat nici românii ardeleni şi nici România de azi!
     Maghiarii au acceptat triburi şi popoare în sânul lor începând de la primul rege catolic Ştefan cel Sfânt, care a decretat pentru urmaşii săi că "ţara cu o singură naţiune şi o singură limbă e o ţară slabă, de aceea trebuie să-i acceptăm pe toţi cei nou veniţi ca să fim mai bogaţi prin cultura şi limba lor."
     Aţi auzit aşa ceva în România, sau de la români? Aţi auzit de vinderea saşilor şi şvabilor sau evreilor din România?
     Saşii şi şvabii împreună erau în jur de 800 de mii înainte să fie vânduţi ca sclavii, acum au rămas vreo 20 de mii! Saşii şi şvabii au fost primiţi şi ajutaţi cu multe privilegii de maghiari, cu decrete regale ale regilor Ungariei, ca şi multe alte naţiuni cum erau armenii şi evreii de exemplu! Unde au ajuns aceste comunităţi după ce i-a preluat România? Ce nu ştiţi voi, că nu vă lasă istoricii voştri să aflaţi, că şi românii au avut privilegii în regatul Ungariei! Au primit pământuri în zonele depopulate după invazia mongolă, unde nobilimea maghiară trebuia să le construiească biserici din banii proprii. Ţăranii români dădeau numai o oaie după 50 de oi, în timp ce un iobag maghiar trebuia să dea o vacă sau o oaie după 10. În 1910, 53,6% din populaţia Transilvaniei era alcătuită din români. După datele cancelariei Austriei care sunt ascunse de voi, valahii - românii au fost sub 40% în Transilvania înainte de 1700, dar în Crişana de exemplu, românii erau cu mult mai puţini, chiar şi după tratatul de la Trianon, maghiarii erau majoritari în acele regiuni! Atunci, nu prea văd unde e maghiarizarea aceea de care se face atâta caz? Oare cum se explică altfel că aţi rămas atât de mulţi în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, care toate au aparţinut de regatul Ungariei peste 500 de ani şi au fost conduse în mare parte de nobilimea maghiară încă vreo 300 de ani după destrămarea regatului suveran al Ungariei?!
  • -2 (16 voturi)    
   Just si adevărat dar neconvenabil! (Marţi, 25 august 2020, 12:09)

   Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Profitorii n-au chef să recunoască...
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 august 2020, 19:42)

   [anonim] i-a raspuns lui eucomentez

 • +6 (32 voturi)    
  Nu se vede adevarul (Marţi, 25 august 2020, 7:30)

  mongolul [utilizator]

  Sau nu se spune; Orban e robotelul teleghidat al lui Putin; de aici si "prietenia" liderilor vecini; si ei, simple marionete; in timp ce Putin incearca sa intoarca Europa Centrala in lagarul sau (ca pe vremea lui Bela Kun), fortele democratice ii smulg Ucraina si Belarus.
  Un joc interesant si de tot hazul.
  Oricum, se stie ca aia cu putza mica vor masini mari si imperii uriase......
 • +17 (31 voturi)    
  ? (Marţi, 25 august 2020, 7:50)

  miha53 [utilizator]

  Politica quasi lasa a Romaniei ofera combustibil suplimentar unui nebun. Cand aceasta nebunie devine consecventa capata valoare de politica de stat. Ce usor ii vine, atunci, acestui babuin politic sa manevreze in interese proprii, electorale, o masa destul de consistenta de maghiari ignoranti dar cu o mandrie nationalista ce frizeaza prostia. Caci nu esti prost destul daca nu esti si fudul. Sunt partide politice si in Romania care folosesc, din pacate cu succes, cam aceasi reteta. Functioneaza intotdeauna. Vorba aia, daca toti prostii ar zbura s-ar face intuneric.
 • +5 (25 voturi)    
  Orban sa nu uite (Marţi, 25 august 2020, 8:13)

  oreo [utilizator]

  Armata Romana a ajuns pe la Budapesta....
 • +15 (31 voturi)    
  Si UE ce face? (Marţi, 25 august 2020, 8:24)

  Iomen [utilizator]

  Cum ar fi Germania sa faca un monument cu denumirile localitatilor germane din Alsacia, Lorena, Silezia, Pomerania sau Boemia? Daca asta nu e revizionism si incitare la ura, atunci ce mai e!?
  • 0 (20 voturi)    
   germania (Marţi, 25 august 2020, 9:48)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   ii cata in coarne lui Putin; pentru gaze, se fac ca nu vad actiunile lui si ale roboteilor lui; oricum, le da ocupatie si senzatia ca sunt -inca- puternici (vezi la Istrati mireasa in zdrente, care infigea stegulete in harta) si le desprind teritoriile unul dupa altul (tarile baltice, Ucraina, Belarus...).
   Traim politica trasului presului de sub picioare. Toti se pupa, dar toti cauta sa-l fraiereasca pe pupat.
   Nemtii au reusit mai bine, pina acum.
 • +14 (28 voturi)    
  O natiune mica (Marţi, 25 august 2020, 8:27)

  Leo55 [utilizator]

  cu vise de marire care au sfarsit in mlastina de la Mohacs acum aproape 500 de ani in urma!
  Atunci a murit Ungaria Mare, dupa care au resuscitat-o cumva Habsburgii care au sucombat la randul lor in 1919.
  Cumva oamenii acestia viseaza sa se intoarca cu 500 de ani in urma!
  • +7 (27 voturi)    
   "Ungaria Mare" nu era mare; era un regat feudal (Marţi, 25 august 2020, 9:54)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

   Ungaria nu stapinea Transilvania; Transilvania era voievodat autonom, sub suzeranitate maghiara; dovada, armata Transilvaniei nici nu a fost prezenta la Mohacs.
   Si tarile romane erau sub suzeranitatea otomana... nu pasalicuri. Dupa Mohacs, si Transilvania va ajunge sub suzeranitate otomana.
   Blablabla-ul cu "Ungaria Mare" este o facatura nationalista pentru prostovani. Au avut noroc cu criza habsburgilor. Pentru moment.
   • +6 (16 voturi)    
    Tarile Romane erau de facto (Marţi, 25 august 2020, 12:09)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    sub stapanire otomana. Nu au fost facute pasalac pt ca nu renta economic pt turci, de altfel si Ungaria a fost facuta pasalac la mult timp (15 ani) dupa cucerire fiind pradata de mai multe ori in aceasta perioada.
   • +1 (1 vot)    
    Ungaria a stăpânit Transilvania peste 600 de ani! (Miercuri, 26 august 2020, 19:44)

    Etele [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    Dar ungurii au stăpânit Transilvania peste 850 de ani, pentru că şi înainte de anul 1000 tot ei erau organizatorii statalităţii de acolo începând din anul 900, dar şi după 1541 tot ei au organizat principatul Transilvaniei până în 1690, iar la revoluţia din 1703 - 1711, sau din 1848 - 1849 şi din 1867 - 1919!
 • 0 (22 voturi)    
  Consecinte. (Marţi, 25 august 2020, 10:57)

  sergiutales [utilizator]

  Ungaria a fost zdrobita in doua mari razboaie mondiale si tratatele de pace, intocmite cu consens international si semnate, adica, recunoscute de catre guvernele unguresti ale timpului, stabileau granitele statului ungar.
  Autoritatile romane trebuie sa puna capat "vizitelor" lui V. Orban si "ai lui" in Transilvania, "vizite"care instiga la revolta si aduc, in modul cel mai clar, atingere la independenta si suveranitatea statului roman.
  Cred ca aceste vizite ar putea sa fie acceptate de catre autoritatile romane, doar daca oficialii unguri ar veni ca persoane particulare. In acest caz, orice activitate antiromaneasca ar putea fi sanctionata prin arestarea si expulzarea imediata a persoanei in cauza.
  • -2 (20 voturi)    
   Daca vizitele alea agita (Marţi, 25 august 2020, 11:46)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui sergiutales

   2 milioane de unguri care striga numai prostii in vant, pe noi, romanii ne mobilizeaza sa fim vigilenti la provocari si mai ales SA NE SIMTIM MANDRI CA INAINTASII NOSTRI AU REALIZAT VISUL DE VEACURI AL ROMANILOR.
 • -3 (21 voturi)    
  Raspuns MAE (Marţi, 25 august 2020, 11:24)

  mdalacu [utilizator]

  Asteptm un raspuns MAE....
 • -3 (13 voturi)    
  ... (Marţi, 25 august 2020, 16:44)

  tomi2381 [utilizator]

  Ei cu monumentele. Noi cu Transilvania.
  Sa nu uite "marea" Ungaria ce a facut romanilor (si nu numai) in mia de ani cu care se tot lauda.
  • 0 (0 voturi)    
   Oare ce (Vineri, 28 august 2020, 11:57)

   Transilvan [utilizator] i-a raspuns lui tomi2381

   Ne spui si noi ce a facut Ungaria romanilor? Compara provinciile istorice parte a RO azi, si-ti dai seama repede. Crime au fost facute de ambele parti, nu ma face sa enumar. In rest doar fascism si dilentatism istoric la orice nivel. La fiecare Ip si Treznea pot sa-ri raspund cu cel putin un Tarcaia si Gradinari, samd.
 • -5 (9 voturi)    
  “Adevărul fără forţă este insuficient!” !!! (Miercuri, 26 august 2020, 0:50)

  V. Istina [utilizator]

  Ungaria se inarmeaza, acum o luna parca anunta achizitii de vreo doua miliarde de dolari. Si stim si de ce. Prietenia cu rusii nu este nici un secret, iar ura impotriva "societatii deschise" si "Europei fara Dumnezeu" e aprisa si intetita cu zel de Orban. In definitiv o minciuna inventata de propagandisti rusi care nu-si bat capul sa traiasca putin prin satele si oraselele Europei, acolo unde vechile bisericile nu sunt goale deloc. Pana la urma minciuna functioneaza, doar asta are importanta.

  Romania ar face bine sa se inameze pana in dinti, si daca avem militari adevarati, sa convinga politicienii (cu orice metode) ca e groasa, iar Orban nu e doar un gusat ticalos, ci are in spatele lui dementi care vor fapte, si-l preseaza sa actioneze.

  E suficient un incident care acum un an parea absurd iar acum e aproape realitate, cum ar fi de pilda un razboi turco-grec si NATO ar intra in colaps. Daca intervine un al doilea cu rusii aparandu-si natiunea indiferent de granite, undeva prin Delta iar americanii pragmatici ca de obicei nu vor riposta cata vreme bazele lor nu sunt atacate.Iar ungurii se vor "apara" si ei de cine stie ce inventati "agresori romani" si atunci ne pomenim cu o situatie in care suntem iarasi, lasati singuri, scenariul intotdeauna cel mai verosimil. Si atunci vom vedea ce "forte armate" avem. Pana atunci insa sa vedem ce "politicieni" avem.
 • +3 (3 voturi)    
  De neinteles. (Miercuri, 26 august 2020, 12:55)

  sergiutales [utilizator]

  Ca om simplu, fara pregatire politica deosebita, este de neinteles pentru mine cum poate UE sa tolereze o Ungarie revansarda, revizionista, pion al Moscovei in centrul Europei cu scopul evident de destabilizare a uniunii!
  Cum poate accepta ca un fascist sa conduca unul dintre statele sale componente!
  • 0 (0 voturi)    
   sergiutales (Vineri, 28 august 2020, 11:55)

   Transilvan [utilizator] i-a raspuns lui sergiutales

   Iti propun ceva. Fa un pas in spate, ia o perspectiva distanta asupra RO si dupa aia discutam cine e fascist Cine invata in scoli propaganda istorica si nu istorie reala, cine se plange ca a suferit sub unguri dar ungurii nu au avut niciodata ardealul, in care tara se duce o politica de asimilare, nu de integrare a minoritatilor. Ai pute fi surprins...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by