Ministrul chinez de externe, Wang Yi, va începe marți o vizită în cinci țări europene, inclusiv Franța, prima vizită de la începutul epidemiei Covid-19, potrivit AFP.

Wang YiFoto: Flickr

Acest turneu se desfășoară într-un anumit context pentru China, în care există un număr foarte redus de cazuri noi zilnice și în mijlocul unei ofensive americane împotriva gigantului chinez Huawei în Europa.

Wang Yi va vizita succesiv în perioada 25 august - 1 septembrie Italia, Olanda, Norvegia, Franța și Germania, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe.

Aceasta este prima sa vizită în străinătate de la epidemia Covid-19.

"Acest lucru reflectă pe deplin importanța pe care cele două părți o acordă relațiilor dintre China și UE", a spus Zhao în cadrul unei conferințe de presă.

Vizita vizează, în special, „a face auzită o voce comună pentru protecția multilateralismului” și „a coopera în fața epidemiei, pentru a stabiliza lanțurile industriale și de aprovizionare globale”, a subliniat el.

Datele precise ale vizitei în diferite țări nu au fost anunțate.

Această mișcare vine în condițiile în care Statele Unite fac presiuni asupra aliaților săi europeni pentru a nu folosi echipamentele Huawei pentru a-și construi rețelele 5G.

Washingtonul acuză compania că ar putea împărtăși datele sale cu serviciile de informații din Beijing.

În Franța, furnizorul chinez nu va fi supus unei interdicții totale a pieței 5G, dar operatorii care folosesc deja Huawei vor avea licențe de funcționare limitate la opt ani.

În Germania, subiectul nu a fost decis.

Regatul Unit a interzis deja achiziționarea de echipamente Huawei noi începând cu 31 decembrie. Slovenia, membru al UE, s-a angajat la mijlocul lunii august să excludă compania chineză din rețeaua sa 5G.

Înainte de plecarea sa, Wang Yi îl va primi pe omologul său ungar Peter Szijjarto la Beijing marți. Aceasta este prima vizită în China a unui ministru european de externe de la începutul pandemiei.