Autoritățile din Belarus și-au multiplicat, luni, arestările adversarilor și ale liderilor grevelor după o nouă demonstrație monstru împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale disputate din 9 august, relatează AFP.

Proteste BelarusFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Mișcarea de protest fără precedent împotriva lui Alexander Lukashenko, aflat la putere din 1994, intră în a treia săptămână, dar șeful statului crește numărul declarațiilor.

Luni, doi membri ai acestui „Consiliu de coordonare” menit să promoveze o tranziție pașnică a puterii, Serghei Dilevski și Olga Kovalkova, au fost arestați de poliția anti-revolte la intrarea în emblematica fabrică de tractoare Minsk (MTZ), pentru organizarea ilegală a unei greve, potrivit susținătorilor lor.

Pe lângă locul său în acest consiliu creat de opoziție, Serghei Dilevski este și președintele comitetului de grevă al acestei fabrici.

Consiliul de coordonare se află sub presiunea autorităților care săptămâna trecută au adus acuzații împotriva sa pentru „subminarea securității naționale”.

Președintele comitetului de grevă al unei alte fabrici majore, uzina de producție a vehiculelor grele MZKT, Alexander Lavrinovich, a fost de asemenea prins de poliție luni, în timp ce strângea semnături în favoarea unei noi opriri a muncii, au declarat muncitorii pentru AFP.

În cele din urmă, co-președintele comitetului de grevă al producătorului de potasă Belaruskali, Bokun Anatoli, a fost de asemenea arestat luni la Soligorsk, un oraș industrial situat la aproximativ 135 km sud de Minsk, a declarat pentru AFP comitetul local de grevă al minerilor.

Opoziția, pe lângă demonstrațiile sale zilnice, a lansat greve care au afectat sectoarele cheie ale economiei Belarusiei, dar acestea și-au pierdut amploarea după multiple presiuni din partea autorităților asupra lucrătorilor.

Olga Kovalkova, la rândul ei, a depus vineri o plângere la Curtea Supremă pentru a obține anularea alegerilor prezidențiale, câștigată oficial de Alexander Lukashenko cu 80% din voturi.

Anunțarea acestor rezultate, considerate frauduloase, a declanșat actuala mișcare de protest. Duminică, aproximativ 100.000 de oameni au demonstrat pe străzile Capitalei, așa cum făcuseră deja pe 16 august.

Între timp, Alexander Lukashenko a continuat să-și arate mușchii încă de la începutul acestor acțiuni de protest, denunțând un complot occidental sau întărind armata la granițe.

El a acuzat Consiliul Coordonator al Opoziției că dorește „preluarea puterii” și a amenințat că va „răcori niște capete încinse” din cadrul său.

În timpul manifestației de duminică, el a apărut într-un videoclip într-o vestă antiglonț și o pușcă de asalt Kalashnikov în mână lângă reședința sa din Minsk, numind protestatarii „șobolani”.

Luni, din nou, agenția de știri Belta, deținută de stat, a lansat un videoclip cu declarațiile lui Lukashenko pe muzică de film de acțiune, arătându-l cu arma în mână, salutând poliția anti-revolte.

Noua imagine a opoziției care revendică victoria la alegerile prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, urmează să vorbească marți în fața unei comisii a Parlamentului European.

Ea s-a întâlnit luni cu numărul 2 al departamentului de stat american Stephen Biegun, la Vilnius.

"Domnul Lukashenko nu se bucură de sprijinul oamenilor din Belarus și al comunității internaționale. În fiecare zi, acesta refuză să accepte voința poporului său, prelungind doar criza și agravând-o", a spus ea în timpul acestei întâlniri.

Șeful diplomației germane Heiko Maas a reiterat luni apelul european către șeful statului din Belarus de a accepta dialogul pentru soluționarea unei „situații critice”.

"Cred că Lukașenko vede că în ultimele săptămâni străzile au fost pline de manifestanți. Acesta este motivul pentru care face apel la evitarea violenței, să respectăm drepturile manifestanților", a spus el.

UE a respins rezultatele alegerilor prezidențiale și a promis noi sancțiuni împotriva unui număr „substanțial” de oficiali ai puterii din Belarus.

Kremlinul, care a avertizat împotriva oricărei „imixtiuni străine” și a criticat opoziția, a remarcat totuși luni că demonstrația din ziua precedentă a avut loc „fără provocări”.