Doctorii germani au spus luni că testele clinice arată că opozantul rus Aleksei Navalnîi, care este într-un spital din Berlin, după ce i s-a făcut rău săptămâna trecută într-un avion, a fost otrăvit. Testele clinice arată o otrăvire cu o substanță din grupul inhibitorilor colinesterazei, potrivit Spitalului Charite, însă medicii nu au putut spune cu exactitate care e această substanță. După acest anunț, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat luni autorităţilor ruse o "anchetă independentă şi transparentă privind otrăvirea" opozantului rus.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

---------------------

Cele mai importante evenimente legate de cazul lui Aleksei Navalnîi, LIVETEXT:

22.45: Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a cerut, luni seară, autorităților ruse o ”anchetă independentă și transparentă cu privire la otrăvirea” opozantului rus Aleksei Navalnîi.

”Este imperativ ca autoritățile ruse să lanseze imediat o anchetp independentă și transparentă cu privire la otrăvirea domnului Navalnîi”, a spus Borell.

21.05: Ce sunt și ce fac inhibitorii de colinesterază cu care ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi

20.45:Oficialii ruși din Sănătate au spus luni că Aleksei Navalnîi, critcul Kremlinului, a fost testat negativ la inhibatori de colinesterază când a fost spitalizat în Omsk săpămâna trecută

19.25: Cancelarul german, Angela Merkel, spune că persoanele responsabile în cazul lui Navalnîi trebuie identificați și trași la răspundere, subliniind că Rusia trebuie să ancheteze și să rezolve în detaliu și în deplină transparență cazul opozantului rus.

UPDATE 17.35: Spitalul spune că Navalnîi este tratat cu atropină, iar consecințele rămân incerte atâta timp cât efectele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi excluse în acest moment.

Acești inhibitori de colinesterază sunt medicamente care pot crește comunicarea între celulele nervoase și creier și folosite uneori sau temporar pentru a îmbunătăți sau stabiliza simptomele oamenilor cu demență.

Efectele secundare frecvente ale acestora sunt voma, crame musculare, dureri de cap și halucinații.

Anumite categorii chimice de pesticide funcționează împotriva gândacilor interferând cu sau ”inhibând” colinesteraza, dar pot de asemenea fi otrăvitoare, toxice pentru oameni în anumite situații. (Reuters)

Germania a spus luni că l-a plasat pe Aleksei Navalnîi sub pază într-un spital după ce guvernul condus de Angela Merkel a concluzionat, fără a mai aștepta rezultatele analizelor medicale de la Berlin, că opozantul rus a fost cel mai probabil otrăvit în timpul campaniei sale în Siberia, relatează Reuters și AFP.

Fără a aștepta ca spitalul Charité din Berlin, unde a fost internat Navalnîi, să comunice date despre starea lui de sănătate, luni guvernul german și-a exprimat suspiciunile puternice.

"Acesta este un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă", a declarat reporterilor Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

”Bănuiala este că domnul Navalnîi a fost otrăvit având în vedere că recenta nefericită istorie a Rusiei a avut mai multe astfel de cazuri suspecte”, a mai spus purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

În acelaşi timp, în cadrul unei vizite la Kiev, ministrul german de externe Haiko Maas a declarat luni că Berlinul are nevoie de mai multe informaţii despre acest caz înainte de a spune că opozantul rus a fost otrăvit, aşa cum susţine anturajul său.

"Lipsesc multe date în cazul lui Navalnîi: medicale şi probabil criminologice", a spus Maas în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Guvernul Rusiei nu a comentat imediat declarația Germaniei. Kremlinul a spus vineri că nu este clar ce a provocat boala lui Navalnîi și că teste inițiale nu au arătat că este otrăvit.

Doctorii de la spitalul siberian care l-au tratat la început pe Navalnîi au spus luni că i-au salvat viața, dar că nu au găsit urme de otravă în sistemul său.

”Dacă am fi găsit vreo urmă de otravă atunci ar fi fost mult mai ușor pentru noi. Ar fi fost un diagnostic clar, o condiție clară și un tratament cunoscut”, a spus Anatoly Kalinichenko reporterilor.

Doctorii ruși nu au spus pentru ce l-au tratat. Săptămâna trecută l-au diagnosticat cu o boală metabolică posibil provocată de glicemia scăzută.

Doctorii au mai spus că nu s-au confruntat cu vreo presiune din partea autorităților în timp ce îl tratau pe Navalnîi.

Citește și: