Relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană s-au deteriorat în ultimii ani din cauza disputelor privind comerțul însă un „mini-acord” anunțat vineri a marcat o relaxare critică a tensiunilor transatlantice, scrie CNBC.

HomariFoto: pxfuel.com

Comisia Europeană a ajuns la un acord de a elimina taxele plasate asupra importurilor de homari vii sau înghețați din Statele Unite în următorii cinci ani, anunțând că vizează să facă măsura permanentă.

Înțelegerea urmează să fie aprobată și de către celelalte instituții UE, Statele Unite anunțând că va scădea în schimb cu 50% taxele vamale asupra unor bunuri din UE, printre care paharele din sticlă și unele alimente preparate, anunțul deschizând ușa pentru mai multe acorduri bilaterale între SUA și UE.

„Intenționăm ca acest pachet de reduceri de taxe vamale să marcheze începutul unui proces care va duce la înțelegeri ulterioare care să creeze un comerț transatlantic mai liber, corect și mutual avantajos”, au anunțat într-o declarație comună cei doi negociatori șefi, comisarul european Phil Hogan și Robert Lighthizer din partea executivului american.

Casa Albă a intrat în conflict cu UE de mai multe ori din cauza disputelor comerciale, în principal de la alegerea președintelui american Donald Trump în 2016. Trump a criticat adesea practicile comerciale ale UE și a amenințat cu impunerea de tarife asupra producătorilor auto europeni.

Sub președinția sa Statele Unite au adoptat tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE în 2018 și a impus o taxă de 25% asupra anumitor produse venite din spațiul comunitar datorită acordării de ajutoare de stat companiei franceze Airbus. Executivul american a anunțat de asemenea că va deschide o investigație cu privire la planurile europene de a taxa giganții din domeniul tech.

Înțelegerea de vineri marchează prima instanță în care SUA și UE au semnat un acord de reducere a taxelor dintre cele două entități în mai bine de 20 de ani.

„Comisia și SUA văd această înțelegere drept o bază bună și un prim pas pentru a îmbunătăți în continuare relațiile comerciale UE-SUA”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru CNBC.

Acesta a dat de asemenea de înțeles că acordul semnat vineri ar putea deschide calea unei înțelegeri cu privire la subvențiile pentru industria aeronautică, afirmând că „pachetul pornește de la angajamentul ambelor părți de a ajunge la o soluție negociată pentru această problemă de durată”.

SUA și UE se acuză reciproc de acordarea de ajutoare de stat Airbus respectiv Boeing, asistență care contravine regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

SUA au impus deja taxe asupra unor produse UE din această cauză în timp ce reprezentanții blocului comunitar au anunțat că vor aștepta o decizie a OMC până să stabilească măsuri de retorsiune.

Însă acordul stabilit vineri ar putea permite ajungerea la o înțelegere cu privire la această problemă spinoasă care a afectat relațiile transatlantice de mai mulți ani.

Pescarii de homari din Statele Unite se confruntă cu dificultăți de mai mulți ani datorită războiului comercial dintre SUA și China și scăderii exporturilor către UE după ce blocul comunitar a încheiat un tratat comercial mai amplu cu Canada în 2017.

REFERINȚĂ: