Aflat încă în comă, Alexei Navalnîi a plecat în noaptea de vineri spre Germania pentru a fi tratat la Berlin, după o zi în care apropiații opozantului rus au acuzat autoritățile rusești că încearcă să blocheze plecarea acestuia din spitalul din orașul siberian Omsk.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13.53 Navalny este internat la complexul spitalicesc Charite. Unitatea nu a dat niciun detaliu despre starea acestuia, dar a precizat că va oferi informații pe această temă și despre tratament după ce se vor face investigații medicale și după consultarea familiei.

Pe de altă parte, activistul jaka Bizilj a spus că starea lui Navalnîi este ”foarte îngrijorătoare”. ”Medicii ne-au spus foarte clar că dacă avionul său nu ateriza de urgență în Omsk, ar fi murit”, a adăugat Bizilj. Amintim că lui Navalnîi i s-a făcut rău în timpul zborului Tomsk-Moscova, după ce în aeroport a băut un ceai. Avionul a aterizat de urgență, el fiind dus la spitalul din Omsk.

UPDATE 10.43 ”Starea lui Navalnîi a fost stabilă în timpul zborului și după aterizare”, a declarat activistul Jaka Bizilj, care conduce ONG-ul ce a organizat transferul în Germania

UPDATE 10.07 Aeronava medicală cu Navalnîi la bord a aterizat pe aeroportul berlinez Tegel

Viața lui Navalnîi nu este în pericol imediat, el fiind în comă indusă, iar creierul său fiind în stare stabilă, au spus medicii din Omsk, potrivit Reuters.

Navalnîi a fost dus la aeroportul din Omsk la câteva minute după miezul nopții, iar avionul a decolat după aproximativ două ore.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Yarmish, a spus că Yulia, soția acestuia, s-a urcat și ea în avion

Spitalul rus unde a fost internat opozantul numărul 1 al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, și-a dat acordul vineri seară pentru externarea acestuia, afirmând că starea sa este de acum "stabilă", în condițiile în care un avion închiriat de un ONG german îl aștepta la aeroportul din Omsk.

Avionul german a ajuns, vineri dimineață, în orașul siberian Omsk, pentru a-l transfera la un spital din Berlin pe Navalnîi. Medicii ruși nu au vrut, inițial, să-l lase să plece, spunând că mutarea i-ar pune viața în pericol. Kira Yarmysh, a acuzat că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii.

Oficialii Ministerului Sănătății din regiunea siberiană unde Alexei Navalnîi este spitalizat au anunțat vineri după-masă că un laborator al poliției a descoperit o substanță chimică de natură industrială în părul și pe mâinile criticului Kremlinului.

Medicul-șef al spitalului siberian a declarat că Navalnîi a fost diagnosticat cu o boală metabolică provocată de nivelul redus al glicemiei. Murakhovsky a adăugat că pe degetele și hainele opozantului rus au fost găsite urme de substanțe chimice industriale.