"Prea multă furie, prea multă frică, prea multă divizare": Joe Biden le-a cerut americanilor să vină la urne pentru a pune capăt unei "perioade întunecate" sub administrația Donald Trump, scrie AFP.

Joe Biden si Kamala HarrisFoto: KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

Încoronarea unei cariere politice începute acum aproape 50 de ani, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, 77 de ani, a acceptat formal învestitura partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Într-un discurs ritmat și puternic, Biden a pledat pentru o "Americă generoasă și puternică" și l-a atacat dur pe Trump, fără însă a-i pronunța niciodată numele.

"Vă promit azi: dacă îmi veți acorda încredere și mă veți vota președinte, voi aduce la lumină tot ce este mai bun din noi, nu ce este mai rău. Voi fi un aliat al luminii, nu al tenebrelor".

"A venit momentul pentru a ne reuni", a spus el, la 33 de ani după prima sa tentativă în cursa pentru prezidențiale. Acest moment, foarte așteptat de americani, după luni în care a preferat mai degrabă să stea în umbră, a fost depășit fără probleme de fostul vicepreședinte, care nu a ratat o serie de gafe în trecutul său.

"Câștigarea inimilor"

Fostul senator, care a reușit până acum să unească tabăra democrată, mult mai divizată la alegerile din 2016, a insistat asupra necesității de a nu avea o abordare prea tehnocrată a campaniei.

"Nu este vorba de a câștiga doar voturi, e vorba de a câștiga inimi", a subliniat el.

Într-un discurs de circa 25 de minute, el a promis o schimbare netă în raport cu miliardarul american în ceea ce privește pandemia de Covid-19.

"Președintele continuă să ne spună că virusul va dispărea. Continuă să spere într-un miracol", a afirmat Biden, care a promis o strategie națională împotriva pandemiei "din prima zi" a mandatului său.

"Solidaritatea cu aliații noștri"

Joe Biden a promis că America va fi "solidară" cu aliații săi și a afirmat că "timpul flirtului cu dictatorii" s-a terminat.

"Sub o președinție Biden, America nu va închide ochii dacă Rusia propune recompense pe capetele soldaților americani. Și nu va tolera o ingerință străină" în alegeri.

După ce a urmărit discursul de la Casa Albă, Donald Trump a reacționat pe Twitter în timp real: "În 47 de ani, Joe nu a făcut niciunul dintre lucrurile de care a vorbit. Nu se va schimba niciodată, doar vorbe"!