Ministrul american de externe, Mike Pompeo, a acuzat joi Parisul, Londra și Berlinul că au „ales să se alinieze cu ayatollahii iranieni”, în loc să onoreze alianța lor cu Statele Unite, care dorește să restabilească sancțiunile ONU împotriva Iranului, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

"Prietenii noștri din Germania, Franța și Marea Britanie mi-au spus în privat că nu doresc ridicarea embargoului asupra armelor asupra Iranului", a spus el la sediul ONU din New York. „Și totuși au ales să se alinieze cu ayatollahii”, a adăugat el.

UPDATE 01:45 Iran: Teheranul avertizează ONU împotriva presiunilor SUA care cer reimpunerea sancţiunilor. "Presiunea Statelor Unite pentru reimpunerea sancţiunilor ONU Iranului va avea consecinţe periculoase ... Iranul a manifestat reţinere cu bună credinţă ... Acum este rândul comunităţii internaţionale să combată presiunea ilegală a Statelor Unite", a afirmat Mohammad Javad Zarif în scrisoarea adresată membrilor ONU.

Washingtonul a suferit un recul răsunător săptămâna trecută la Consiliul de Securitate al ONU, când doar o altă țară a votat în favoarea proiectului de rezoluție pentru extinderea embargoului asupra armelor convenționale care expiră în octombrie. Europenii s-au abținut, criticând guvernul lui Donald Trump pentru că nu a căutat cu adevărat un compromis cu Rusia și China, care au un drept de veto.

Pretinzând că nu are „altă opțiune”, în special pentru extinderea embargoului, Mike Pompeo a activat joi în mod oficial la ONU o procedură controversată pentru a cere reintegrarea tuturor sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului, acuzat că a încălcat acordul nuclear din 2015.

Statele Unite specifică declanșarea acestui mecanism, numit „snapback”, ca țară „participantă” la acordul de la Viena. Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate care a ratificat-o a desemnat într-adevăr ca „participanți” toți semnatarii inițiali, adică Statele Unite, China, Rusia, Franța, Regatul Unit, Germania și Iran.

Cu toate acestea, după ce președintele american Donald Trump a trântit ușa în nas acestui compromis internațional în 2018, capacitatea Washingtonului de a se folosi de acest statut este contestată legal de majoritatea celorlalte țări, inclusiv de aliații săi europeni.

"Franța, Germania și Regatul Unit notează că Statele Unite ale Americii au încetat să mai fie participante" după "retragerea lor din acordul din 8 mai 2018", au reacționat diplomații celor trei țări într-o declarație comună.

„Prin urmare, nu putem susține această inițiativă”, au adăugat, subliniind că își doresc în continuare „în ciuda provocărilor majore generate de retragerea Statelor Unite”, „să păstreze” acordul semnat acum cinci ani și prezentat la acea vreme, ca singura șansă de a preveni un Iran nuclear.