Papa Francisc și-a dat tot sprijinul pentru „eliberarea” Fecioarei Maria de influența organizațiilor mafiote, într-o scrisoare trimisă în august unei academii papale dornice să studieze fenomenul, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: AFP / Profimedia Images

Într-o scrisoare către Academia Internațională Mariană Pontificală (PAMI), făcută publică joi pe portalul de informații de la Vatican, Papa Francisc salută o abordare academică menită să „elibereze figura Fecioarei de influența organizațiilor criminale".

Academia, a cărei funcție este de a crea legături între teologii internaționali specializați în studiul Mariei, tocmai a înființat un departament pentru analiza fenomenelor criminale și mafiote. O primă zi de studiu este programată pentru 18 septembrie.

În sudul Italiei, procesiunile religioase marchează uneori oprirea din fața casei unui șef de clan local, cu o statuie a Madonei, o practică acum tot mai contestată.

"Devotarea mariană este o moștenire religioasă-culturală care trebuie protejată în puritatea sa inițială, eliberându-l de suprastructuri, puteri sau condiții care nu îndeplinesc criteriile evanghelice ale justiției, libertății, onestității și solidarității", afirmă Papa în scrisoarea sa trimisă pe 15 august președintelui Academiei, părintele Stefano Cecchin.

De la alegerea sa, Papa Francisc a atacat Mafia, pretinsă binefăcătoare a parohiilor.

În septembrie 2018, Suveranul Pontif a mers astfel la Palermo pentru a-i aduce un omagiu unui preot ucis cu 25 de ani mai devreme pentru că ar fi căutat să salveze din tentaculele Mafiei siciliene (Cosa Nostra) tinerii unui cartier defavorizat.

„Vă rog să fiți vigilenți, astfel încât religiozitatea populară să nu fie instrumentată de prezența mafiei”, a cerut apoi Papa preoților din Palermo. „Când Madonna se oprește în fața casei unui șef mafiot, nu merge!”.