Germania: Experimentul venitului de bază necondiționat, în care se plătesc 1.200 de euro pe lună, vreme de trei ani

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Joi, 20 august 2020, 17:25 Actualitate | Internaţional


Steag Germania
Foto: pixabay.com
Ideea unui venit de bază garantat și necondiționat nu este nouă. Statul ar plăti o sumă fixă ​​tuturor cetățenilor, în fiecare lună, indiferent de soldul contului lor - și, mai ales, fără sa ceară nimic în schimb, cum se întâmplă în cazul acordării de ajutor social. Ar fi aceasta calea către o societate mai echitabilă, în care temerile existențiale dispar? Sau este un vis prea scump, cu rezultatul că aproape nimeni nu va mai merge la muncă? Două institute din Germania și un ONG și-au unit eforturile pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, într-un experiment în care se plătesc beneficiarilor 1.200 de euro pe lună, vreme de trei ani.

În schimbul de argumente pro si contra nu exista o bază științifică, de aceea, în Germania s-a inițiat un studiu pe termen lung și pe scară largă. Scopul este de a afla ce efecte are, pe piața muncii, un venit de bază necondiționat și cum se comportă beneficiarii acestui proiect. Renunță la locul de muncă? Lucrează cu jumătate de normă? Își deschid propriile afaceri?

Baza de studiu


Pentru a găsi răspunsurile, Institutul German de Cercetări Economice (DIW) s-a asociat cu Institutul Max Planck pentru Cercetarea Bunurilor Colective și asociația „Mein Grundeinkommen”, care promovează încă din 2014 ideea unui venit de bază necondiționat. Împreună, cele trei entități și-au prezentat săptămâna aceasta proiectul la Berlin.

„Acest studiu este o uriașă oportunitate de a transpune dezbaterea teoretică, apărută acum ani de zile, despre venitul de bază necondiționat, în realitatea socială”, a explicat cercetătorul DIW, Jürgen Schupp. „Vrem să știm ce efect are acesta în comportamentul și atitudinile cetățenilor și dacă venitul de bază poate ajuta la rezolvarea provocărilor actuale ale societății noastre”, a spus Michael Bohmeyer, fondatorul asociației „Mein Grundeinkommen”.

Cercetătorii au un obiectiv ambițios: ei vor să recruteze un milion de oameni pentru proiectul lor. Aceștia vor proveni din toate categoriile sociale, de la angajați la șomeri, de la pensionari la antreprenori și liber-profesioniști. Potrivit inițiatorilor proiectului-pilot, acest număr mare este necesar, pentru a putea forma un grup cât mai divers de participanți. Singurele condiții impuse solicitanților sunt de a avea cel puțin 18 ani și de a locui în Germania.

Câștigătorii


Dar asta nu înseamnă că sute de mii de persoane vor primi lunar acești bani suplimentari. Pe parcurs va avea loc o selecție. În cele din urmă, numai 1.500 de persoane vor participa efectiv la studiu și doar 120 dintre acestea primesc un venit de bază lunar de 1.200 de euro pe lună, timp de trei ani. Startul proiectului-pilot a fost dat și pe site-ul asociației Mein Grundeinkommen, unde se explică modul de participare și se pot face înscrieri.

Restul de 1.380 de participanți la studiu servesc ca grup comparativ. Astfel se poate constata dacă efectele asupra pieței forței de muncă, observate în studiu, se datorează, efectiv, introducerii venitului de bază. Studiul urmează să fie finanțat din donații de la aproximativ 140.000 de persoane private.

Pragul sărăciei


În principiu, apare întrebarea: „De ce 1.200 de euro?”. Cercetătorii au ales în mod deliberat această sumă, care reprezintă un venit de 14.400 de euro pe an, cu puțin peste nivelul așa-numitului „prag al sărăciei”, pe care Oficiul Federal de Statistică îl calculează în mod regulat. Pentru persoanele singure, valoarea acestuia este, în prezent, de 13.600 euro pe an.

Aceasta înseamnă că orice persoană din Germania care dispune anual de mai puțin decât această sumă, este săracă. Potrivit destatis.de, riscul sărăciei s-a accentuat în Germania anul trecut, tot al șaselea cetățean fiind amenințat de sărăcie, iar tot al cincilea, „de sărăcie sau marginalizare socială”.

Experimentul finlandez


Primele constatări privind efectul unui venit de bază necondiționat sunt disponibile, printre altele, în urma unui experiment din Finlanda. În 2017 și 2018, guvernul finlandez a plătit, fără taxe și necondiționat, pe parcursul unei perioade de testare, câte 560 de euro în fiecare lună, unor 2.000 de șomeri pe termen lung, aleși aleatoriu.

Bilanțul finlandez a fost prezentat în urmă cu câteva luni: cei care aparțineau acestui grup de cetățeni erau adesea mai relaxați, venitul sigur a avut un efect pozitiv asupra psihicului acestora. Însă experimentul din Finlanda nu a putut demonstra, în mod explicit, efectele sperate și pozitive pe piața muncii.

Cvasi-experimentul berlinez


Experimentul actual din Germania nu este chiar o premieră absolută. În 2019, Berlinul a demarat un program cu așa-numitul „venit de bază solidar”. Așa cum se practică el și acum, în capitala Germaniei, acesta este legat de anumite condiții de îndeplinit de către beneficiar, fiind, mai degrabă, un program de plasare la locul de muncă.

În cadrul programului berlinez, până la 1.000 de șomeri trebuie să fie angajați în companii municipale, de exemplu în centrele sociale de zi, în transportul local sau în domeniul administrației de locuințe, urmând ca aceștia să primească salariul minim pe economie.

Bani de criză


Peste jumătate dintre germani sunt în favoarea unui venit de bază necondiționat, fapt demonstrat de rezultatele unui studiu realizat de DIW, anul trecut. În principal, adepții sunt tineri cu studii, predominant cu opțiuni politice de stânga, ca și oameni cu venituri mai mici, din Germania.

Venitul de bază necondiționat a intrat în discuție recent, legat și de actuala situație de criză, când s-a pus în discuție modul în care liber-profesioniștii și micii întreprinzători pot fi susținuți financiar, în timpul pandemiei de Covid-19.

Cu acest prilej, activiștii din Germania au strâns aproximativ o jumătate de milion de semnături, într-o petiție online din cadrul unei campanii pentru venitul de bază necondiționat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9878 vizualizari

 • +19 (31 voturi)    
  Gemania cauta solutii (Joi, 20 august 2020, 17:34)

  zanax [utilizator]

  Viitorul dominat de tehnologie, roboti si IA va necesita un astfel de venit. Deocamdata nu se stie care e formula optima, de aceea e bine ca se fac experimente pentru aflarea raspunsurilor.
  • +5 (15 voturi)    
   Interesant (Joi, 20 august 2020, 19:23)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui zanax

   Din punctul meu de vedere germanii tot ar muncii, insa ar face ce le pace si poate doar part time. Practic venitul asta ti-ar da mai multa viata inapoi. Depinde si care sunt termenii si condițiile. Multi si-ar face afaceri si ar risca mai mult.
   • +2 (6 voturi)    
    Cu siguranta ar munci (Vineri, 21 august 2020, 7:15)

    ABBV [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

    nu au probleme cu "frezoane"...... si cu la fel de multa siguranta ar fi afaceri care ar porni de la hobby-uri. Am vazut oameni cu venit de cinci sase ori mai mare decat cel din articol care dupa program mai au o mica afacere pornita din hobby probabil.
  • -2 (10 voturi)    
   Imbatranirea populatiei si viata indelungata (Joi, 20 august 2020, 20:41)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui zanax

   Necesita ingrijirea lor (fizica sau mentala). Se pot directiona fonduri acolo.
   E posibil ca anumite persoane sa beneficieze de aceasta plasa de siguranta, permitandu-le sa investeasca timp pentru a se scoli sau a intreprinde ceva cu un oarecare grad de risc.
   Dar apare discutia cine da banii respectivi, daca sunt firmele cu automatizari ok, dar cel mai probabil ar proveni din impozite asupra celor care muncesc mai mult (cei care castiga foarte mult au alte invarteli).
 • -15 (29 voturi)    
  Dacă e așa... (Joi, 20 august 2020, 17:39)

  Nyk1 [utilizator]

  ...mă mut și eu în Deutschland.

  Dar să nu uităm că acest venit minim nu ar fi posibil dacă Fed.Rusă nu ar asigura nevoile energetice ale Germaniei.
  • +9 (13 voturi)    
   Cetatenilor (Joi, 20 august 2020, 19:20)

   JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Degeaba te muti acolo.
  • +6 (14 voturi)    
   Nu te muți tu în Germania... (Joi, 20 august 2020, 21:31)

   Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ... când vrei tu, ci doar la ordin, Yefreytor Nykola1 :)
  • 0 (2 voturi)    
   Stim bre deja, Phutin e in tot si-n toate (Vineri, 21 august 2020, 17:55)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Pe lumea asta!!!
 • +22 (32 voturi)    
  S-au trezit ... (Joi, 20 august 2020, 18:05)

  ElDiablo [utilizator]

  ...si nemtii acum. Experimentul asta se deruleaza cu succes in Romania de ani buni. Diferenta e ca nu beneficiaza toti cetatenii ci doar unii, alesi pe spranceana, iar sumele sunt mult mai mari de 1200 de euro.
 • -18 (34 voturi)    
  da, da, (Joi, 20 august 2020, 18:09)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  ''În principal, adepții sunt tineri cu studii, predominant cu opțiuni politice de stânga,''. Adica imbecilii care au facut studii de care nu are nimeni nevoie pe piata muncii, gender studies de exemplu. Si le trebuie bani ca sa urle pe strazi si sa devasteze masini si magazine, se pare ca sponsorii detasamentelor de asalt antifa nu platesc suficient.
  Decaderea occidentului e ireversibila iar bulgarele se va rostogoli din ce mai repede la vale.
 • -10 (18 voturi)    
  Studiu-Marean Vanghelie (Joi, 20 august 2020, 20:39)

  Criogenia [utilizator]

  Tocmai ce s-a experimentat un USA cu plata celor 1200$ de adult si 500$ de minor, bani dati catre populatie cu scopul unic de a inchide gura vis a vis de imensele fonduri nerambursabile date catre corporatiile private.

  Cu alte cuvinte s-a constatat ca in 2020 nu mai merge cu ciordeala masiva daca nu bagi in seama si populatia...trebuie "stimulati" si ei cumva sa nu mai guite prea tare.

  Si in UE ca ciordeala sa mearga unsa, din prada trebuie rupta o bucatica si impartita la fraierii care inmoaie stampila de vot odata la 4-5 ani...

  Putin mai este si o sa vedem in toata Europa statui ale lui Marean Vanghelie, el este tatucul acestui sistem, o sa se umple de bani din drepturi de autor si evident ca va fi reabilitat de toate instantele Europene...munca lui de o viata incepe deja sa fie recunoscuta, apreciata si implementata la nivel de Uniune Europeana.
 • -5 (23 voturi)    
  Sigur că cei de stânga vor (Joi, 20 august 2020, 21:15)

  rectificare [utilizator]

  Dar pe cei de dreapta, care muncesc și susțin bugetul cu taxele plătite de ei, îi întreabă cineva dacă sunt de acord să plătească taxe ca să se poată simți paraziții relaxați ? Pentru asta de ce nu se face studiu ?
  • +3 (5 voturi)    
   Nu confundati Germania cu Rromania (Vineri, 21 august 2020, 7:20)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui rectificare

   Acolo, nemti aia adevarati nu vorbitori de germana veniti in vizita permanenta.....muncesc.
   • +1 (7 voturi)    
    RELATIV (Vineri, 21 august 2020, 11:10)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Nemtii lucreaza, nimic de spus dar, de vreo 10-15 ani nemtii au devenit mofturosi si nu mai lucreaza la orice loc de munca. In agricultura, in constructii, in medicina, silvicultura si chiar in administratia locala germana (primarii si consilii regionale ale landurilor) sunt prezenti tot mai multi straini, mai ales din tariile est-europene, asa ca mai incet si mai usor cu nemtii aia atat de harnici, ca vremuriile alea au cam apus de mult.
    • -1 (5 voturi)    
     9 to 5, dar se munceste (Vineri, 21 august 2020, 11:44)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

     Faptul ca nu lucreaza in munci prost platite inseamna ca au rezolvat problema altfel.
    • -2 (4 voturi)    
     sigur pentru ca balta are inca pesti (Vineri, 21 august 2020, 13:06)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

     Dar pestii astia aduc cu ei si alte probleme si nu cred ca si le doresc nemtii...

     Au un bun renume in Europa si de aceea toti care vin ilegal in Europa cauta sa ajunga in germania, dupa care...

     Numarul mare de ilegali mai ales islamisti ii poate costa mai mult pe nemti decat daca automatizeaza din ce in ce mai mult, isi schimba obiceiurile inclusiv cele alimentare - credeti ca o sa moara fara sparanghel???Nu dar mor aia care muncesc pe plantatia de sparanghel si cei care conduc aceste afaceri

     Peste mare inghitw pe cel mic.
  • +2 (2 voturi)    
   intrebarea este buna si raspunsul este dat (Vineri, 21 august 2020, 13:11)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui rectificare

   de experimentul din Finlanda.

   Nu merge si pace!
   asa cum sistemul socialist/comunist nu a functionat dupa ce a fost testat aproape de scara planetara tot asa acest sistem nu pare sa functioneze.

   deci sa luam lopata, pana, masina, orice si la munca!
   este fara de scapare aici pe pamant...
 • -2 (6 voturi)    
  IDEE BUNA (Vineri, 21 august 2020, 10:10)

  jidanul [utilizator]

  Solutia este foarte buna dar, ar trebui sa existe o limita superioara de la care acest "venit de baza" sa nu se mai acorde, pentru ca s-ar ajunge la absurditati in care vreun presedinte de land, director de banca, vreun director de pe la Mercedes, Lufthansa ori un medic care au salarii enorme sa mai primeasca si acest "venit de baza". Si inca un aspect valoarea acestui "venit de baza" trebuie sa stabilita foarte bine pentru ca oamenii apti de lucru sa fie incurajati sa isi caute permanent de lucru si sa lucreze. Aceasta masura a "venitului de baza" este extrem de buna pentru ca elimina si birocratia diferitelor ajutoare cum ar fi venitul social, somajul, handicap si altele. Solutia aceasta a acordarii "venitului de baza" trebuie introdusa in cat mai scurt timp pentru toate tariile membre ale UE.
  • -1 (3 voturi)    
   Si din ce venituri crezi ca vin banii astia? (Vineri, 21 august 2020, 11:41)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Nu mai ales din veniturile celor cu venituri peste medie, dar nu foarte mari ca aia au alte invarteli - gen nu platesc asigurare "de sanatate" procentuala din salariu, etc.
   In multe tari nu se impoziteaza nici veniturile exceptionale ale firmelor - adica faptul ca au pacalit clientii oferind foarte scump produse mult mai ieftin de produs
 • +1 (5 voturi)    
  Visul de aur al omenirii (Vineri, 21 august 2020, 11:44)

  Tescovin [utilizator]

  „De la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi”. Comunismul a eșuat în Europa de Est, dar are o șansă bună în Vest.
  • -2 (2 voturi)    
   nu cred (Vineri, 21 august 2020, 13:08)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Pentru ca grupul din finlanda nu a dat rezultatele asteptate si ma astept sa se intample la fel si cu cel din germania.

   Dar numai asa poti sa arati stiintific socialistilor ca nu merge sistemul pe care utopic ar vrea sa il creeze unii
   • +2 (4 voturi)    
    Experiment (Vineri, 21 august 2020, 15:45)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Experimentul a mai fost făcut deja în mai multe țări. În toate - absolut toate ! - a eșuat: România, Rusia, Bulgaria, Coreea de Nord, Venezuela, Cuba, etc., etc. Nu văd ce nevoie ar mai fi de încă un experiment. Cine nu vrea să accepte că socialismul e o utopie ucigașă, nu va accepta nici după încă 1000 de noi experimente.
 • -1 (1 vot)    
  mda (Vineri, 21 august 2020, 21:19)

  Protoss [utilizator]

  ce pot sa spun, as fi vrun sa fiu in experiment de asta, trimp de 3 ani off, aci am 4000 lei brut si 23.5 in mana


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by