Poliția din Okinawa, Japonia, se confruntă cu un fenomen neobișnuit și periculos: mii de oameni se îmbată și adorm pe drumuri, relatează Business Insider.

Sticle de awamoriFoto: Hotnews

Anul trecut, poliția s-a confruntat cu 7.221 de cazuri de „rojo-ne”, un termen folosit în Japonia pentru a descrie dormitul pe drum, potrivit The Guardian.

Localnicii au relatat că vremea caldă și popularitatea awamori, o băutură alcoolică din orez populară în timpul verii, ar putea contribui la fenomen, Okinawa fiind la 1.600 de kilometri distanță de capitala Tokyo într-o zonă cu climă caldă.

„Nici măcar n-am știut de termenul 'rojo-ne' înainte să vin în Okinawa”, a declarat Tadataka Miyazawa, șeful poliției locale, adăugând că „cred că este un fenomen unic Okinawei”.

Majoritatea situațiilor în care sunt implicate persoane care au adormit pe drum au fost rezolvate fără incidente serioase însă în 13 cazuri au avut loc accidente și trei persoane și-au pierdut viața.

În pofida pandemiei, autoritățile din Okinawa au înregistrat 2.702 de apeluri la urgență legate de rojo-ne în primele șase luni ale anului, unele persoane fiind găsite dormind cu capul pe bordură în timp ce altele erau dezbrăcate până la chiloți, ca și cum ar fi acasă în pat, potrivit presei japoneze.

Tatsuo Oshiro, șeful poliției rutiere din Okinawa i-a îndemnat pe rezidenți să își diminueze consumul de awamori.

„Nu mă înțelegeți greșit, alcoolul nu e rău, e rău doar să bei în exces”, a declarat acesta.