Emiratele Arabe Unite au anunțat miercuri că primul reactor al centralei nucleare din Barakah a fost conectat cu succes la rețeaua electrică a țării, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat, cele două companii însărcinate cu operațiunea au precizat că au "conectat cu succes și în deplină securitate unitatea 1 a centralei nucleare din Barakah la rețeaua (electrică)" a Emiratelor Arabe Unite.

"Primii megawați de electricitate curată au fost trimiși națiunii", au adăugat aceste companii, Nawah Energy Compagny și Abu Dhabi Transmission and Despach Compagny.

Centrala nucleară din Barakah, în nord-vestul țării, este prima din lumea arabă și a fost construită de un consorțiu condus de Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) și de sud-coreenii Korea Electric Power Corporation (KEPCO), cu un cost estimat la 24,4 miliarde de dolari.

În momentul în care vor fi deplin operaționale, cele patru reactoare vor avea o capacitate de producție de 5.600 megawați, respectiv circa 25% din nevoile Emiratelor Arabe Unite.

Statul federal compus din șapte emirate are o populație de circa 9,3 milioane de locuitori, dintre care 80% expatriați.