Președintele Mali, Ibrahim Boubacar Keita, și premierul Boubou Cissé au fost arestați marți seara în Bamako de militari, a declarat pentru AFP unul dintre liderii revoltei.

Militari romani in MaliFoto: MApN

"Putem să vă spunem că președintele și premierul sunt sub controlul nostru. L-am arestat la el" (la domiciliul președintelui), a declarat acest militar, care a preferat anonimatul.

"IBK (președintele Keita) și premierul său se află într-un vehicul blindat în drum spre Kati", tabăra militară din periferia Bamako unde a început revolta militarilor, a afirmat o altă sursă din tabăra militarilor care s-au revoltat.

UPDATE22:50 Șeful ONU solicită „eliberarea imediată și necondiționată” a președintelui

UPDATE 22:15 UE condamnă lovitura de stat în desfășurare din Mali

  • Din luna octombrie a anului trecut, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Oponenții actualului președinte, Ibrahim Boubacar Keita, au organizat proteste masive din luna iunie și până acum, cerând ca acesta să demisioneze pentru că nu a reușit să reinstaureze climatul de siguranță și să rezolve problema corupției.

Militarii de la Kati au preluat controlul taberei și a străzilor adiacente, înainte de a se îndrepta spre centrul capitalei, potrivit unui corespondent AFP.

În Bamako, aceștia au fost aclamați de manifestanți adunați pentru a cere plecarea președintelui.

Mali se confruntă cu o gravă criză socio-politică ce preocupă comunitatea internațională.

O coaliție eteroclită de opozanți politici, lideri religioși și membrii ai societății civile a multiplicat protestele în ultima perioadă, pentru a cere demisia președintelui Keita.

În această tabără militară din Kati, în 21 martie 2012, în condițiile în care rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul Mali iar jihadiștii afluiau din țările vecine, soldații s-au revoltat împotriva incapacității guvernului de a face față situației.

Aceștia l-au alungat de la putere pe președintele Amadou Toumani Touré.

Lovitura de stat a precipitat căderea nordului țării în mâinile grupărilor jihadiste, care au ocupat această regiune timp de nouă luni, înainte de a fi alungați parțial de o intervenție militară internațională lansată de Franța în ianuarie 2013 și în continuare în curs.

La presiunea internațională, junta militară a cedat puterea unor autorități civile interimare până la alegerea ca președinte a lui Ibrahim Boubacar Keita, în 2013.

În ciuda intervențiilor externe, violențele jihadiste, adeseori amestecate cu conflicte comunitare și banditism, continuă și chiar s-au extins din 2015 în centrul Mali și în țările vecine, Burkina Faso și Niger.