Mii de susținători ai opoziției s-au adunat marți seara în capitala Belarusului pentru un nou protest după o zi tensionată pentru președintele Aleksandr Lukașenko, huiduit la o fabrică din Minsk și confruntat cu o grevă în creștere, relatează AFP.

Proteste BelarusFoto: Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia

Cel puțin 5.000 de persoane au demonstrat în cursul serii în capitala Minsk, scandând „Pleacă” la adresa liderului aflat la putere din 1994 și reales în 9 august pentru un al șaselea termen cu 80% din voturi într-un scrutin puternic contestat de opoziție și comunitatea internațională.

Opoziția, care a organizat cel mai mare protest din istoria țării duminică, peste 100.000 de persoane participând la mișcările de stradă, denunță frauda masivă a votului și cere ca puterea să fie transferată liderului ei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania.

Aceasta a declarat luni că este pregătită să preia puterea, promițând amnistie pentru forțele guvernamentale dacă îl abandonează pe Lukașenko.

Protestatarii adunați în Minsk luni seara au scandat numele „prizonierilor politici” în fața centrelor de detenție din capitală, cerând eliberarea lor, exprimându-și totodată solidaritatea pentru Pavel Latouchko, fostul ministru al culturii care a fost eliberat din funcție luni după ce a cerut public organizarea de noi alegeri și plecarea lui Lukașenko.

Sprijinul pentru cererile opoziției a crescut în cursul zilei de luni, muncitorii mai multor companii de stat din sectoare vitale ale economiei intrând în grevă.

„Cerem colectivelor tuturor muncitorilor să se alăture grevei pe termen indefinit care cere demisia lui Aleksandr Lukașenko”, a anunțat echipa de campanie a Svetlanei Tihanovskaia.

Luni dimineața, mii de oameni s-au adunat în fața uzinelor de producere a mașinilor (MZKT) și a tractoarelor (MTZ) din Minsk care au intrat în grevă, protestatarii scandând „Pleacă!” în timp ce Lukașenko ținea un discurs și răspundea întrebărilor muncitorilor.

„Nu voi face nimic sub presiune”, a declarat acesta, subliniind că „atât timp cât nu mă omorâți, nu vor exista noi alegeri”.

Însă ulterior acesta a părut să ofere concesii, susținând că este pregătit să organizeze un nou scrutin după adoptarea unei noi Constituții.

„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko citat de agenția de stat Belta.

„Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoașteți latura dură. Nu sunt etern. Dar dacă dați jos primul președinte trageți și țările învecinate și toate celelalte”, a mai afirmat acesta.

Lukașenko a respins în mod repetat cererile de a pleca de la putere dar grevele declanșate la fabricile și uzinele de stat arată că baza electorală pe care președintele în vârstă de 65 de ani se baza în mod obișnuit se erodează.

Luni, lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia a afirmat în cadrul unei înregistrări video că este pregătită să devină „liderul națiunii” și să guverneze țara, repetându-și promisiunea de a organiza noi alegeri dacă vine la putere.

Olga Kovalikova, o apropiată a sa, a postat pe Facebook o listă de personalități care să se alăture „consiliului de coordonare” pentru predarea puterii, printre acestea numărându-se și Svetlana Alexievici, o laureată a premiului Nobel pentru Literatură.

Tihanovskaia a cerut de asemenea autorităților eliberarea tuturor protestatarilor arestați săptămâna trecută, înlăturarea trupelor de intervenție de pe străzi și investigarea persoanelor responsabile de reprimarea violentă a manifestațiilor.