Pandemia, care a oprit pe neașteptate sectorul turistic din întreaga lume, un sector nevralgic, a răsturnat toate datele, cufundând industria turismului într-o stare de nesiguranţă și incertitudine. Cifrele de afaceri și gradul de ocupare a unităţilor hoteliere s-au prăbușit, iar profesioniștii și lucrătorii din turism se pregătesc pentru o iarnă dificilă, potrivit Efimerida, citat de Rador.

apus de soare in HalkidikiFoto: USER UPLOADED

Cea mai populară destinație turistică de vară din Grecia de Nord nu face excepție de la regulă. Sărbătoarea de 15 august trăită anul acesta de regiunea Halkidiki nu a avut nimic de-a face cu cele din anii anteriori. Chiar dacă activitatea a crescut considerabil în comparație cu zilele precedente, iar gradul de ocupare a ajuns chiar şi la 50% în unele cazuri, imaginile cu puţina activitate de pe plaja Lagomandra, din N. Marmaras, care în astfel de zile "pulsa" de viaţă, „stau mărturie” pentru amplitudinea crizei provocate de Covid 19.

Turismul rutier din Balcani, în care îşi puseseră speranţele responsabilii din Grecia pentru a salva o parte din venituri, s-a restrâns semnificativ. După apariţia cazurilor din ţările balcanice şi introducerea testului negativ obligatoriu pentru coronavirus, pe care trebuie să-l prezinte cei care intră în Grecia din Bulgaria şi România, turiştii balcanici, pe care se baza nordul Greciei şi în special Halkidiki, au devenit "specie pe cale de dispariţie".

"Gradul de ocupare a hotelurilor s-a situat în jur de 30%, iar în unele cazuri chiar 50%, față de 97% anul trecut, în weekend au fost mulţi oameni, în mare parte greci", a declarat președintele Camerei de Comerţ din Halkidiki, Giannis Koufidis. „Atât pe primul braţ, cât și pe cel de-al doilea, activitatea a crescut considerabil”, adaugă el.

"Deși circulaţia oamenilor în weekendul cu 15 august a crescut în comparație cu zilele anterioare, acesta nu amintește cu nimic de 15 august al altor ani", subliniază guvernatorul adjunct al Halkidiki, Giannis Giorgos. „Gradul de ocupare se situează la circa 30%, turiştii fiind în principal greci”, adaugă el.