Serviciile norvegiene de informații (PST) au anunțat luni că au arestat un norvegian suspectat că a furnizat informații sensibile Rusiei, scrie AFP.

OsloFoto: Google Street View

"Bărbatul este suspectat că a oferit unui stat extern informații care pot afecta interesele fundamentale ale națiunii", a afirmat PST pe Twitter.

Un oficial al PST a precizat ulterior că această putere străină este Rusia.

"Persoana arestată a avut întâlniri cu un ofițer al serviciilor rusești de spionaj", a declarat Line Nyvoll Nygaard, la televiziunea TV2 Nyhetskanalen.

Organismul de certificare DNV GL, care are printre atribuții verificarea instalațiilor industriale și a mijloacelor de transport, a confirmat că este vorba de unul dintre angajații săi.

"Suspectul (...) a avut, prin poziția sa, acces la informații care, în opinia noastră, pot fi de un mare interes (...) pentru alte țări și alți actori", a precizat Nyvoll Nygaard.

Avocatul suspectului a precizat că acesta neagă acuzațiile, care îi pot aduce o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Arestat sâmbătă într-un restaurant din Oslo după ce s-a întâlnit cu ofițerul rus, suspectul în vârstă de 50 de ani a fost arestat preventiv luni pentru patru săptămâni, dintre care primele două în izolare totală.

"Este decisiv ca acuzatul să nu poată comunica cu lumea externă prin intermediul, spre exemplu, al altor deținuți și astfel să aibă posibilitatea de a influența martori și de a elimina probe", a apreciat tribunalul din Oslo.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a comentat informația.

În raportul anual de evaluare a riscurilor, publicat în februarie, PST a avertizat asupra riscurilor de spionaj care planează asupra diferitelor sectoare ale societății norvegiene (putere publică, medii economice, apărare, cercetare ...), în special din partea Rusiei, Chinei și Iranului.

Mai multe scandaluri de spionaj din cursul ultimilor ani au tensionat relațiile dintre Norvegia, membră NATO, și Rusia, țări care împart o graniță comună la cercul arctic.