Nu va mai fi loc pentru migranții ilegali în Italia, a avertizat luni ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, la Tunis, după un interviu cu președintele tunisian Kais Saied, potrivit AFP.

Migranti LampedusaFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Ministrul italian de externe se află luni într-o vizită de lucru la Tunis cu ministrul de interne Luciana Lamorgese, alături de Oliver Varhelyi, comisar european pentru extindere și Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

După o întâlnire cu președintele tunisian, Di Maio a indicat că țara sa „este pregătită să prezinte tot ajutorul necesar Tunisului pentru a lupta împotriva imigrației ilegale.

Dar „nu se pune problema să-i lase în Italia pe cei care ajung ilegal”, a adăugat el potrivit unui comunicat de presă al Președinției Republicii Tunisia.

Negocierile dintre Italia și Tunisia vor continua „să găsească formule de cooperare bilaterală”, a adăugat ministrul italian.

Delegația italiană și-a exprimat „sprijinul politic și economic” Tunisiei, pentru consolidarea eforturilor naționale (...) prin încurajarea investițiilor și crearea de locuri de muncă”.

La rândul său, președintele Saied a reiterat că „singurele soluții de securitate nu fac posibilă combaterea imigrației neorganizate”.

Sosirea migranților în Italia a crescut cu aproape 150% în ultimele 12 luni, majoritatea venind din Tunisia, a declarat sâmbătă Lamorgese care a vizitat deja Tunisia la sfârșitul lunii iulie pentru a vorbi despre problema imigrării clandestine.

În perioada 1 august 2019 până la 31 iulie 2020, 21.618 migranți au ajuns pe coastele italiene, cu o creștere de 148,7% față de 8.691 sosiri anul precedent, conform datelor prezentate de Lamorgese sâmbătă la Milano.

Aproximativ 41,6% dintre migranți au părăsit Tunisia, unde rata șomajului a ajuns la 18%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Pe 7 august, șeful diplomației italiene a declarat că țara sa va întoarce din 10 august toți migranții ilegali din Tunisia.