Administrația Trump a anunțat luni că va înăspri restricțiile impuse Huawei Technologies cu scopul de a preveni accesul companiei la cipurile produse în Statele Unite, relatează Reuters și CNBC.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Departamentul de comerț al Statelor Unite va extinde restricțiile anunțate în luna mai menite să împiedice gigantul telecom chinez de a obține semiconductori fără o licență specială - inclusiv cipurile produse de firme străine care au fost dezvoltate sau produse cu software sau tehnologie americană.

Executivul SUA va adăuga de asemenea 38 de firme afiliate Huawei din 21 de țări pe lista de sancțiuni economice, urcând numărul filialelor sancționate la 152 de la primul val de sancțiuni anunțate în luna mai a anului trecut.

Secretarul pentru comerț american, Wilbur Ross, a declarat pentru Fox Business că restricțiile aplicate Huawei au făcut compania să recurgă la „măsuri evazive” și „apeleze la terțe părți”, precizând că „noile reguli vor face cât se poate de clar că orice folosire a software-ului sau echipamentului de fabricație americană este interzisă și necesită o licență”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat la rândul său că noile reglementări „vor preveni Huawei să ocolească legea SUA prin producția alternativă de cipuri”, adăugând că „Huawei a încercat în mod continuu să eludeze” restricțiile impuse de SUA în luna mai.

Statele Unite încearcă să convingă guvernele din întreaga lume să renunțe la colaborarea cu Huawei pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing, acuzând gigantul telecom că furnizează date guvernului chinez în scopuri de spionaj, acuzație negată de oficialii companiei.

Noile restricții vor intra în vigoare imediat și ar trebui să blocheze tentativele Huawei de a eluda controlul exporturilor din SUA, potrivit Departamentului de comerț american.

Citește și: