Opoziţia din Belarus intenţionează să facă presiuni în zilele următoare pentru eliberarea deţinuţilor politici, după ce controversata realegere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko a declanşat manifestaţii de masă împotriva guvernării sale, transmite dpa, citată de Agerpres.

proteste BelarusFoto: Captura video

Maria Kolesnikova, fosta şefă de campanie electorală a candidatului de opoziţie Viktor Babariko, arestat înaintea scrutinului din 9 august, a declarat că luni vor fi depuse acuzaţiile penale pentru moartea a doi protestatari şi pentru răspunsul violent al poliţiei şi al forţelor de securitate împotriva protestatarilor şi a prizonierilor.

Adresându-se duminică protestatarilor din Minsk, Kolesnikova a citit numele unora din persoanele care au fost arestate, printre care Babariko şi Serghei Tihanovski. Svetlana, soţia lui Tihanovski, a candidat la alegeri în locul său.

Un număr de aproximativ 4.000 de persoane sunt încă în arest după protestele sângeroase declanşate săptămâna trecută, a spus Kolesnikova. Peste 2.000 au fost eliberaţi.

Potrivit informaţiilor apărute în presa din Belarus, nu se ştie unde se află aproximativ 80 dintre persoanele arestate.

Maria Kolesnikova a solicitat în repetate rânduri demisia lui Lukaşenko, care a respins acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 9 august. "Coşmarul de 26 de ani trebuie să se termine", a spus ea, făcând referire la perioada de timp pe care Lukaşenko a petrecut-o la conducerea Belarusului.

"Nu va fi pace până când cei care se află în prezent la putere nu demisionează şi Belarus este o ţară liberă", le-a spus Kolesnikova protestatarilor.

Preşedintele Lukaşenko şi-a făcut apariţia în public în faţa susţinătorilor săi pentru a da asigurări că nu are de gând să demisioneze.

Observatorii independenţi au estimat la 10.000 participanţii la protest, în timp ce agenţia de ştiri BelTA a raportat 50.000 de protestatari.