Cel puțin zece mii de manifestanți s-au adunat duminică la Bangkok pentru a protesta împotriva guvernului și pentru a solicita reforma monarhiei, pe măsură ce tensiunea crește în Thailanda și mișcarea pro-democrație crește, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La manifestația studenților, există 10.000 de oameni", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Poliției Metropolitane din Bangkok.

„Avem un vis: să trăim sub o adevărată monarhie constituțională”, a proclamat de pe podium activistul Tattep Ruangprapaikitseree, care se numește „Ford”.

"Și ne reafirmăm cele trei cereri ale noastre: oprirea amenințărilor împotriva poporului, dizolvarea parlamentului și scrierea unei noi constituții", a mai spus el.

Cântând „ jos cu dictatura” și fluturând porumbei de hârtie pentru a simboliza pacea, manifestanții s-au adunat pentru cea mai mare manifestație organizată în regat de la lovitura de stat din anul 2014.

Începând cu luna trecută, protestele au devenit aproape zilnice, conduse de grupuri de studenți care au solicitat reformarea principalelor organe ale puterii, inclusiv monarhia, zdrobind un tabu profund în societatea thailandeză.

Arestarea de către autorități a trei activiști în ultimele două săptămâni a provocat o tensiune crescută în țară.

Eliberați pe cauțiune, aceștia sunt urmăriți penal pentru zece motive, inclusiv revoltă și încălcarea legii de urgență sanitară.

Li s-a spus să nu repete infracțiunile, dar Parit Chiwarak, alias „Penguin”, liderul Uniunii Studenților din Thailanda s-a prezentat duminică la manifestația de la Bangkok.

Protestatarii thailandezi, luându-i pe tinerii din Hong Kong drept model, nu au un lider real și se bazează în principal pe rețelele de socializare pentru a transmite apelurile lor de a demonstra.