Departamentul american al Justiției a acuzat joi prestigioasa universitate Yale că încalcă drepturile civice practicând o discriminare împotriva candidaților albi și asiatici, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concluziile departamentului, calificate drept "fără fundament" de Yale, vin după o anchetă de doi ani care a vizat procesul de admitere la licență al universității din Connecticut, membră a Ivy League, clubul ultraselect care regrupează opt universități din nord-estul țării.

Curtea supremă americană a autorizat deja universitățile să ia în considerare originea etnică a candidaților, dar ministerul Justiției dorește ca acest lucru să fie făcut în "circumstanțe limitate".

Departamentul acuză că la Yale "rasa este factorul determinant în sute de admiteri, în fiecare an".

"Asiaticii și albii au de la patru la zece ori mai puține șanse să fie admiși, cu dosare comparabile, decât candidații afro-americani".

"Împărțirea de manieră ilegală a americanilor în categorii rasiale și etnice încurajează stereotipurile, amărăciunea și divizarea", a afirmat adjunctul ministrului Justiției Eric Dreiband.

“A venit momentul ca instituțiile americane să recunoască că toți oamenii trebuie tratați cu decență și respect fără a ține cont, ilegal, de culoarea pielii lor,” a adăugat el.

Ancheta a fost deschisă de administrația Trump în urmă cu doi ani, în urma unei plângeri formulată de studenți asiatici și ar putea avea un impact asupra politicilor de discriminare pozitivă pentru a favoriza minoritățile.

Într-un comunicat, Yale a respins "categoric" acuzațiile, declarându-se "mândră" de criteriile de selecție adoptate.

Ca și Yale, alte universități americane, o țară unde statisticile etnice sunt autorizate, sunt acuzate de discriminare anti-asiatică.

Una dintre ele, Harvard, revendică criterii mai ample decât excelența academică, inclusiv criterii de personalitate, în numele menținerii "diversității" campusului.