Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând de luni, 17 august, prezentarea unui test molecular negativ la infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu cel mult 72 de ore înainte, va fi obligatorie pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei, prin toate punctele de trecere a frontierelor.

Aeroportul din AtenaFoto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Într-un comunicat remis joi seară, Ministerul român de Externe anunță că autoritățile elene au actualizat o serie de condiții de intrare pe teritoriul țării.

„Astfel, începând cu data de 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas”, arată MAE.

„Noile reglementări anunțate de autoritățile elene se aplică, în plus față de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetățenilor care călătoresc în scopuri esențiale în Republica Elenă și care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19 (inclusiv transportatorilor de mărfuri și de persoane), cetățenilor eleni și cetățenilor străini cu rezidența în Republica Elenă”, precizează MAE.

În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Grecia (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale).

Această măsură se aplică cu aceeași dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și din Malta. Totodată, începând cu data de 17 august 2020, toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei pe cale aeriană, dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania și Macedonia de Nord trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat.

„Toate aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 august 2020, cu mențiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autoritățile elene competente”, precizează MAE.

MAE reamintește totodată că testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate din țara de origine, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR. Formularul este disponibil, în limba engleză, la adresa travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.