Israel și Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, un „acord de pace istoric”, a anunțat joi, pe Twitter, președintele american Donald Trump, acord ce va permite celor două țări șă își normalizeze relațiile, transmite AFP.

Donald TrumpFoto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Este vorba despre un „progres spectaculos”, a comentat Trump, calificând această normalizare a relațiilor drept „un acord de pace istoric între cei doi mari prieteni ai noștri”.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a evocat la rândul său o „zi istorică” și un „pas decisiv spre pacea în Orientul Mijlociu”.

„Este un succes remarcabil pentru două state aflate printre cele mai dezvoltate și avansate tehnologic din lume”, a adăugat Pompeo într-un comunicat.

„Statele Unite speră că acest pas curajos va fi primul dintr-o serie de acorduri ce vor pune capăt celor 72 de ani de ostilități în regiune”, a mai spus secretarul de stat american.

Netanyahu: Normalizarea relațiilor între Israel și Emirate - o „zi istorică”

Normalizarea relațiilor între Israel și Emiratele Arabe Unite, anunțată în mod surprinzător joi de președintele SUA Donald Trump, este o „zi istorică”, a reacționat la rândul său prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

„Yom histori (zi istorică)”, a scris în ebraică, pe contul său de Twitter, premierul Benjamin Netanyahu, comentând declarația președintelui american cu privire la normalizarea relațiilor între Emirate și Israel, care face parte, de altfel, din planul său de pace pentru Orientul Mijlociu.

Israel, de acord să stopeze anexarea teritoriilor palestiniene - afirmă EAU

Prinţul moştenitor al Abu Dhabi a afirmat de asemenea joi că acordul de normalizare a relațiilor între Emirate și Israel implică stoparea anexărilor israeliene a unor noi „teritorii palestiniene”, scrie AFP.

„În cursul unei convorbiri cu președintele (american Donald) Trump și premierul (israelian Benjamin) Netanyahu, s-a ajuns la un acord pentru a se pune capăt oricărei anexări suplimentare a unor teritorii palestiniene”, a transmis prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, pe contul său de Twitter.

Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate.

EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.

UPDATE: Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emirate şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe