Un om de afaceri german căutat în legătură cu investigația privind scandalul financiar Wirecard a murit în Filipine, a anunțat joi ministrul justiției filipinez, potrivit AFP și Bloomberg.

Wirecard (ARNE DEDERT, AFP, via Profimedia Images)Foto: Profimedia Images / AFP

Christopher Reinhard Bauer a murit din „cauze naturale” într-un spital din Manila și a fost incinerat între timp, a declarat ministrul Menardo Guevarra pentru AFP.

„Este vorba de aceeași persoană care a fost somată de NBI (n.r. serviciul de informații filipinez) ca parte a investigației a fraudei Wirecard”, a adăugat acesta.

Compania financiară germană a cerut intrarea în insolvență în luna iulie după ce a admis că 2,1 miliarde de euro din bilanțul companiei „foarte probabil nu există”.

Potrivit unor informații, fonduri ale companiei erau plasate în conturile a două bănci din Filipine pentru a acoperi riscurile asociate tranzacțiilor efectuate de către terțe părți însă Banca Centrală filipineză a negat că banii au intrat în sistemul bancar al țării iar cele două bănci au negat orice relație cu Wirecard.

Bauer și soția sa erau investigați în Filipine pentru spălare de bani, potrivit guvernatorului Băncii Centrale filipineze.

Anchetatorii nu au precizat rolul bărbatului în scandalul financiar Wirecard dar Financial Times a scris că acesta ar fi un fost director al companiei responsabil de zona Asia-Pacific. Ministrul de interne filipinez a declarat anterior că anchetatorii au descoperit un transfer dinspre departamentul asiatic al Wirecard în contul lui Bauer.

Autoritățile filipineze au anunțat de asemenea joi că au deschis o anchetă penală împotriva a doi agenți ai biroului de imigrație despre care afirmă că au falsificat documente pentru a lăsa impresia că Jan Marsalek, un fost director al Wirecard pus sub acuzație în Germania, ar fi tranzitat pentru scurt timp țara.

Anchetatorii germani și filipinezi îl caută pe Marsalek în investigații diferite dar locația acestuia este necunoscută, datele biroului pentru imigrație din Filipine arătând că acesta a intrat în țară în 23 sau 24 iunie înainte de a pleca în China.

Însă ministrul de interne filipinez afirmă că datele companiilor aeriene și înregistrări video arată că acesta nu s-ar fi aflat în țară în niciuna din cele două date.

Potrivit serviciului de informații din Filipine, informația privind tranzitarea țării de către Marsalek „pare să fie o pură diversiune pentru a atrage atenția autorităților europene către Filipine în loc de propriile jurisdicții”.

REFERINȚĂ: