Cele mai mari platforme social media pentru clipuri scurte din China au anunțat că vor pedepsi utilizatorii care se înregistrează risipind mâncare, luând măsuri împotriva așa-numiților „regi cu stomacul mare” pe fondul avertismentelor oficialilor de la Beijing de a nu risipi mâncare în perioada de pandemie, relatează Reuters.

Mancat excesivFoto: captura video

Președintele Xi Jinping a catalogat risipa de mâncare drept „rușinoasă” în timp ce autoritățile încearcă să descurajeze un trend printre celebritățile de pe internet care au strâns milioane de fani în ultimii ani consumând cantități uriașe de mâncare într-o perioadă scurtă de timp.

Platforma Douyim, versiunea din China a TikTok, a anunțat că utilizatorilor care caută cuvinte cheie ca „videoclip cu mâncat” sau „regi cu stomacul mare” le vor fi afișate mesaje care îi îndeamnă să „respingă risipa și mănânce rezonabil”, urmând ca utilizatorii care postează astfel de conținut să fie penalizați.

Președintele Xi a calificat marți într-un discurs publicat de media de stat drept „șocantă” cantitatea de mâncare risipită anual de China și a îndemnat locuitorii să fie conștienți de securitatea alimentară pe fondul pandemiei de COVID-19.

Declarația sa a determinat numeroși oficiali locali să inițieze campanii de conștientizare a problemei și penalizare a restaurantelor care risipesc mâncare.

„Regii cu stomac mare” au fost luați în vizor în mod special de către televiziunea de stat CCTV, fiind acuzați că încurajează risipa.

Trendul cu celebrități, adesea slabe, mâncând rapid cantități copioase de mâncare a început inițial în Japonia și Coreea de Sud, potrivit presei locale.

Kuiashou, o altă platformă social media destinată postării de videoclipuri scurte, a anunțat joi că va închide orice transmisiuni live și interzice utilizatorii care mănâncă multă mâncare, populara platformă Weibo - similară cu Twitter - anunțând măsuri similare.