Miliardarul american George Soros tocmai a împlinit 90 de ani...și are multe de spus, scrie MarketWatch.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Suntem într-o criză, cea mai gravă criză din timpul vieții mele de la Primul Război Mondial. Aș descrie-o drept un moment revoluționar în care gama posibilităților este mult mai mare decât în vremuri normale. Ce este de neconceput în vremuri normale devine nu doar posibil dar chiar se întâmplă. Oamenii sunt dezorientați și înspăimântați. Ei fac lucruri care le fac rău lor și lumii”.

Așa și-a început finanțistul miliardar amplul interviu acordat miercuri publicației italiene La Repubblica.

Soros este încrezător că Statele Unite sunt mai bine poziționate pentru a trece peste pandemie decât Europa, chiar dacă are o problemă cu persoana care ia deciziile la Casa Albă.

„Chiar și în Statele Unite, un șarlatan al încrederii ca Donald Trump poate fi ales președinte și submina democrația din interior”, a declarat acesta.

„Dar în SUA există o tradiție bogată a echilibrului între puteri și reguli împământenite. Iar mai presus de toate există Constituția. Așa că sunt încrezător că Trump se va dovedi un fenomen tranzitoriu, care să sperăm că se va încheia în noiembrie”, a continuat George Soros.

Până atunci însă acesta avertizează că Trump „rămâne foarte periculos” deoarece „luptă pentru viața sa și va face orice pentru a rămâne la putere”, adăugând că președintele american va fi tras la răspundere pentru încălcarea Constituției dacă va pierde președinția.

Trecând la abordarea sa legendară asupra piețelor financiare, Soros afirmă că SUA este prinsă într-o bulă alimentată de lichiditățile Rezervei Federale americane, aceasta creând o situație pe care el o evită.

Acesta a explicat că „două propoziții simple” i-au oferit un avantaj istoric însă întrucât le-a împărtășit în cartea sa, „Alchimia Finanțelor”, avantajul a dispărut. Însă a declarat că piața, în care nu mai participă, este susținută de așteptările privind apariția unui vaccin înaintea lunii noiembrie și adoptarea mai multor măsuri de stimulare economică.

Iar câștigurile continuă să crească. Indicele Dow Jones Industrial Average crescuse cu 1,04%, indicele S&P 500 cu 1,4% iar indicele compozit Nasdaq cu 2,12% la sesiunea de miercuri.

Citește și: