Povara de pe umerii actualului ministru de finanțe Olaf Scholz (SPD-Partidul Social Democrat German) pare a fi imensă. Din 2005, SPD a încercat de trei ori să revină la conducerea Cancelariei Germaniei și de trei ori eșuat din cauza contracandidatei Angela Merkel. Cu toate acestea, la viitoarele alegeri federale din 2021, ea nu va mai candida, iar acum social-democrații își pun toate speranțele în Olaf Scholz. Sunt cetățenii germani la fel de convinși de Scholz precum colegii de partid? - scrie miercuri publicația Merkur.de, citată de Rador.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Ultimul sondaj Forsa a pus întrebarea dacă ministrul de finanțe este potrivit pentru postul de cancelar. 44% dintre cei chestionați îl consideră potrivit, în timp ce alți 32% îl consideră nepotrivit, iar 17% sunt de părere că funcția de șef al guvernului nu este deloc potrivită pentru Scholz. Nu este surprinzător că Olaf Scholz se bucură de susținere în interiorul partidului său (SPD), unde 79% dintre membrii chestionați au considerat că este foarte potrivit.

Dacă cetățenilor germani li s-ar da posibilitatea să aleagă cancelarul, atunci ministrul german de finanțe ar avea o problemă. Numai un procent de 25% dintre cetățeni s-ar bucura de alegerea lui Scholz în funcția de cancelar, în timp ce 63% ar prefera un alt succesor al Angelei Merkel. Dintre foștii alegători ai SPD-ului numai un slab procent de 28% l-ar alege pe Scholz, fost primar al orașului Hamburg.

Întrebați în continuare dacă Olaf Scholz va recâștiga încrederea electoratului în partidul SPD, 64% dintre germani au declarat că nu cred acest lucru, iar un procent de 25% cred că acest lucru este posibil. Dintre susținătorii SPD, 43% nu sunt convinși că Olaf Scholz ar putea să recâștige încrederea pierdută de partidul său.

Citește și: