Autorităţile din Belarus au confirmat miercuri moartea unui manifestant arestat în timpul unei manifestații de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acesta fiind al doilea deces înregistrat de la începutul acestei mişcări de contestare ce a fost reprimată violent, relatează AFP.

Proteste BelarusFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă a declarat că bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a murit într-un spital din Gomel (sud), după ce a fost arestat duminică în timpul unei „manifestaţii neautorizate”.

Potrivit acestei surse, care nu precizează data decesului, sănătatea bărbatului s-a „deteriorat subit” în timp ce era în detenţie.

Autoritățile din Belarus au anunțat că au arestat peste 6.000 de persoane în timpul celor trei nopți de proteste suprimate violent care au urmat scrutinului prezidențial de duminică.

Liderii opoziției au fost încarcerați sau forțați să părăsească țara ca urmare a unei acțiuni masive de suprimare desfășurate după alegerile despre care comisia electorală din țară afirmă că au fost câștigate cu o largă majoritate de către președintele Alexandr Lukașenko, scrie The Guardian.

Printre persoanele care au părăsit țara se află și Svetlana Tikhanovaskaia, principalul candidat al opoziției, aceasta fugind în Lituania după ce a primit amenințări la adresa copiilor ei.

Familii disperate s-au adunat în fiecare dimineață la un centru de detenție de la periferia capitalei Minsk implorând poliția să le ofere informații despre rudele dispărute în timpul protestelor.

La o demonstrație din Minsk de miercuri sute de femei îmbrăcate în alb și ținând flori au format un lanț uman pentru a protesta la adresa violenței poliției și arestărilor în masă.